Češki predsednik veruje da Ukrajina može da uđe u NATO čak i ako deo njene teritorije ostane okupiran

Češki predsednik veruje da Ukrajina može da uđe u NATO čak i ako deo njene teritorije ostane okupiran

Ulazak Ukrajine u NATO ne bi trebalo da zavisi od toga da li vlada u potpunosti kontroliše celu njenu teritoriju, rekao je predsednik Češke Republike Petr Pavel u intervjuu za Novinki i Pravo.

„Smatram da potpuna obnova kontrole nad celom teritorijom nije preduslov (za članstvo). Ako dođe do demarkacije ili formiranja neke administrativne granice, mi možemo ovu administrativnu granicu doživljavati kao privremenu i prihvatiti Ukrajinu u NATO u granicama koje kontrolisati u to vreme“, rekao je predsednik.

On je podsetio da već postoji presedan za takav korak u istoriji, a to je Nemačka. Pavel je podsetio da nisu sve zapadne nacije prihvatile podelu Nemačke, a iako je deo zemlje bio okupiran od strane Sovjetskog Saveza, njen zapadni deo je primljen u NATO 1955. godine.

„Stoga, verujem da postoji i tehničko i pravno rešenje da se Ukrajini omogući ulazak u NATO kako Alijansa ne bi postala strana u sukobu sa Ruskom Federacijom“, rekao je Pavel, koji je bivši general NATO-a.

On očekuje da će Ukrajina moći da pregovara o miru sa Rusijom u narednim godinama. To će se desiti kada obe strane shvate da se rat ne može nastaviti. Svetske sile — Sjedinjene Države, Kina i Evropska unija — moraju značajno da doprinesu ovom cilju.

Sporazum može da implicira da Rusija dugo okupira deo teritorije Ukrajine, ali svetske demokratije ne priznaju ovu promenu granica.

„Ako dođe do mirovnih pregovora, najverovatnije ćemo govoriti o tome da Rusija još dugo okupira deo teritorije Ukrajine, a sa stanovišta demokratskih nacija koje tvrde da poštuju međunarodno pravo i Povelju UN, to bi trebalo da bude slučaj gde ćemo poštovati dogovore između zaraćenih strana, ali nećemo pristati na promenu međunarodnih granica na osnovu agresije“, objasnio je šef države.

Prema Pavelu, demokratije treba da doživljavaju teritorije koje drži Rusija kao one koje su samo privremeno okupirane.

Bivši general veruje da je trenutni napad Ukrajine u ruskoj oblasti Kursk usmeren na to da se Ukrajini pruži bolja ruka u pregovorima pre bilo kakvih potencijalnih mirovnih pregovora.