Zelenski poziva na proširenje sankcija Rusiji

Zelenski poziva na proširenje sankcija Rusiji

S obzirom na to da Rusija koristi svoju nuklearnu industriju da zadrži svoje sfere uticaja, održava odnose sa režimima u Pjongjangu i Teheranu i angažuje tankersku flotu u senci, neophodno je proširiti postojeće sankcije protiv države agresora, istakao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji je govorio na sastanku šefova diplomatskih misija Ukrajine „Ratna diplomatija: otpornost, oružje, pobeda“.

„Sankcije koje je svet već uveo zaista su značajno ograničile ekonomiju i mogućnosti Putinovog režima. Zahvaljujući tome, vreme radi na ograničavanju agresije. Međutim, tankerska flota Rusije je postala novi izazov. Odnosi Rusije sa određenim režimi, kao što su oni u Pjongjangu i Teheranu, stvaraju nove izvore pretnji, a ne samo za nas u Ukrajini ruska nuklearna industrija se još uvek koristi za održavanje svojih sfera uticaja u svetu Sa globalnim sistemom ovi i drugi faktori zahtevaju proširenje sankcionog štita – proširenje sankcija na nove oblasti koje omogućavaju Rusiji da održi svoje vojne aktivnosti“, rekao je predsednik.

Zelenski je istakao da je zadatak diplomata da budu zagovornici odluka o sankcijama. Šef države je takođe izrazio zahvalnost vladama, liderima i političkim snagama u partnerskim državama koje brane potrebu za snažnim sankcijama Rusiji zbog agresorskog rata koji je u toku.

Od danas Oružane snage Ukrajine kontrolišu 92 naselja u ruskoj Kurskoj oblasti.