Jermak: Drugi mirovni samit trebalo bi da primora Rusiju da poštuje suverenitet Ukrajine

Jermak: Drugi mirovni samit trebalo bi da primora Rusiju da poštuje suverenitet Ukrajine

Zadatak sledećeg međunarodnog Samita o miru u Ukrajini je da natera Rusiju da poštuje suverenitet Ukrajine, rekao je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak, koji je govorio pred šefovima diplomatskih misija Ukrajine.

Tokom svog obraćanja, Jermak je istakao važnost sprovođenja Formule mira koju je izneo predsednik Zelenski.

„Konkretno, zadatak sledećeg Samita je da natera Rusiju da poštuje suverenitet Ukrajine. Pred vama je važan zadatak – da obezbedite maksimalno učešće nacija na tematskim sastancima u okviru Formule mira, da podržite ukrajinsku viziju u na svaki mogući način i da se odlučno suprotstavi bilo kakvim pokušajima promovisanja takozvanih alternativnih mirovnih planova“, rekao je on.

Prema Jermaku, primarna potreba Ukrajine je oružje, posebno jačanje njene PVO, snabdevanje savremenim avionima, oklopnim vozilima i visokopreciznim sistemima, a važno je i povećanje sankcija na Rusiju.

Šef kabineta predsednika je naveo da sankcije funkcionišu, što je očigledno, ali nije otkriven sav njihov potencijal.

Restriktivne mere usmerene na Rusiju treba dodatno proširiti, dok sve rupe koje Rusiji omogućavaju da zaobiđe sankcije treba da budu zatvorene, a agresor mora biti izveden pred lice pravde.

Jermak je takođe naglasio da su ključni zadaci u ekonomskoj oblasti privlačenje investicija, promovisanje izvoza ukrajinske robe, učešće u rekonstrukciji i rad na korišćenju zamrznutih ruskih sredstava.

Već su određena mesta i datumi za privremene sastanke savetnika za nacionalnu bezbednost u okviru pripreme drugog samita mira. Pripreme su u toku na svim nivoima.