Suša i visoke temperature prerano izvele kombajne: Značajne štete na usevima i voću

Suša i visoke temperature prerano izvele kombajne: Značajne štete na usevima i voću

Zbog izuzetno visokih temperatura i leta bez kiše, kombajni su ove godine krenuli u žetvu mesec dana ranije, dok su poljoprivrednici suočeni s velikim gubicima. Suša je drastično smanjila prinos suncokreta, kukuruza i soje, a ni voće nije bilo pošteđeno. Prve procene pokazuju da je rod suncokreta smanjen za gotovo 40%, dok se šteta u voćarstvu očekuje na najmanje 30% roda.

U ataru sela Melenci kod Zrenjanina, suša je dovela do požara koji je zahvatio njive i pčelinjake. Pčelar Siniša Topalov je pretrpeo štetu od oko sedam hiljada evra nakon što su mu izgorjele 54 košnice. Njegov kolega Milovan Mijatov opisao je situaciju kao zastrašujuću, naglašavajući da su se pčelinjaci brzo zapalili, čineći spašavanje nemogućim.

Iako su prinosi manji, cene žitarica neće rasti zbog globalnog tržišnog pritiska izazvanog rekordnim prinosima kukuruza i soje u SAD. Procene stručnjaka govore da će suša Srbiji doneti najmanje 300 miliona evra manji prihod od izvoza kukuruza u odnosu na prošlu godinu. Poljoprivredna udruženja pozivaju na uvođenje vanredne situacije kako bi se omogućila nadoknada štete.