Pritisak prekomernog turizma: Kako globalni trendovi pogađaju male zajednice

Pritisak prekomernog turizma: Kako globalni trendovi pogađaju male zajednice

Ove godine, globalni turizam se suočava sa rekordnim brojem posetilaca, što stvara sveprisutne izazove za destinacije širom sveta. Istovremeno, lokalne zajednice se bore sa posledicama prekomernog turizma, što dovodi do ozbiljnih problema kao što su gužve, visoke cene stanova i degradacija istorijskih mesta.

U Sintre, Portugal, gde se dugi redovi turista formiraju oko istorijskih lokaliteta poput palate Pena, lokalni stanovnici kao što je Martinjo de Almade Pimentel osećaju posledice prekomernog turizma na direktan način. Pimentel, koji živi u kući koju je njegov pradeda sagradio 1914. godine, frustriran je zbog neprekidne gužve i smoga koji dolazi od posetilaca. Slična osećanja dele i drugi stanovnici Sintre, koji se suočavaju sa izazovima poput otežanog pristupa hitnoj pomoći i povišenim troškovima života zbog rasta cena stanova.

Globalni turizam je 2024. godine postavio nove rekorde, prema podacima Svetske turističke organizacije i Svetskog saveta za putovanja i turizam, koji predviđaju da će prihod od turizma dostići 11,1 bilion dolara i generisati 330 miliona radnih mesta. Ipak, ovaj porast dolazi sa velikim troškovima za domaće zajednice. U Španiji su protesti protiv turizma izbili širom zemlje, sa demonstrantima koji traže bolje upravljanje turističkim tokovima i smanjenje negativnih posledica kao što su visoke cene stanova i preopterećeni infrastrukturni sistemi.

Slično, u Japanu su uvedena ograničenja za turiste na planini Fudži i u Kjotu, gde su postavljena pravila koja ograničavaju pristup određenim ulicama i mestima kako bi se smanjila prenatrpanost. U Amsterdamu i Mongoliji, kampanje su usmerene na smanjenje broja posetilaca ili privlačenje turista na manje poznate destinacije.

Stručnjaci poput Majkla O’Reagana sugerišu da je termin „prekomerni turizam“ možda zastareo i da bi se umesto toga trebalo fokusirati na bolje upravljanje masama i poslovnim modelima koji uzrokuju ove probleme. U međuvremenu, lokalne zajednice kao što je Sintra pokušavaju da pronađu rešenja kroz unapređenje infrastrukture i regulaciju broja posetilaca, ali mnogi osećaju da su ti napori nedovoljni da bi se zaista rešili izazovi sa kojima se suočavaju.

U sintetskom sumaru, prekomerni turizam je postao ozbiljan problem koji zahteva hitnu pažnju kako bi se pronašla održiva rešenja koja bi mogle zadovoljiti kako potrebe posetilaca tako i potrebe lokalnih zajednica koje ih ugledaju.