Blinken kreće u devetu diplomatsku misiju na Bliskom istoku u nastojanju da se postigne prekid vatre

Blinken kreće u devetu diplomatsku misiju na Bliskom istoku u nastojanju da se postigne prekid vatre

Američki državni sekretar Antoni Blinken započeo je svoju devetu diplomatsku misiju na Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa, sa ciljem da se postigne prekid vatre. Blinken je stigao u Izrael u nedelju i planira da se sastane sa izraelskim zvaničnicima, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta i predsednika Isaka Hercoga. Nakon sastanaka u Izraelu, Blinken će putovati u Egipat u utorak, gde će se nastaviti pregovori u Kairu.

Pregovori o prekidu vatre, u kojima učestvuju SAD, Egipat i Katar, beleže napredak. Predlog uključuje tri faze: oslobađanje talaca koje drži Hamas, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika. Međutim, Hamas je izrazio otpor prema novim zahtevima Izraela.

Američki zvaničnici i izraelski pregovarači pokazali su oprezan optimizam, dok je Hamas naglasio nesuglasice. Predlog za prekid vatre dolazi u trenutku kada je broj poginulih u Gazi premašio 40.000, dok je u Izraelu poginulo oko 1.200 ljudi. Predsednik Džo Bajden izrazio je optimizam u vezi sa mogućnošću postizanja sporazuma.

Ponovno nastojanje za prekid vatre dolazi u periodu kada raste zabrinutost zbog moguće eskalacije konflikta u regionu, posebno u svetlu pretnji Irana i njegovih saveznika.