Motivacija tinejdžera opada u srednjoj školi – istraživanja pokazuju da nastavnici koji pružaju podršku mogu pomoći

Motivacija tinejdžera opada u srednjoj školi – istraživanja pokazuju da nastavnici koji pružaju podršku mogu pomoći

Adolescencija je poznata kao period intenzivnih promena i izazova, što može dovesti do pada motivacije i angažovanja učenika u školi. Nova četvorogodišnja studija o podršci nastavi u državnim školama Novog Južnog Velsa otkriva da učitelji igraju ključnu ulogu u očuvanju motivacije i angažovanja učenika tokom ovog perioda.

Studija je pratila 7.769 učenika od 6. do 9. razreda, koristeći anketu „Reci im od mene“ Ministarstva obrazovanja Novog Južnog Velsa kako bi se analizirala povezanost između različitih vrsta podrške nastave i učenikove motivacije i angažovanja.

Istraživanje je pokazalo pad motivacije i angažovanja učenika od 18% tokom perioda od 6. do 9. razreda, što je u skladu sa poznatim trendovima u adolescenciji. Međutim, rezultati su takođe pokazali da je podrška nastave i dalje značajno povezana sa motivacijom i angažovanjem učenika, sa naglim porastom uticaja ove podrške tokom vremena.

Tri ključne kategorije podrške nastavi uključivale su emocionalnu podršku, instrumentalnu podršku i podršku menadžmentu. Veća podrška u svim ovim oblastima bila je povezana sa većim akademskim aspiracijama, pozitivnim stavom prema školi, većom istrajnošću, trudom na domaćem zadatku, boljim odnosima sa školskim drugovima i manje problema u ponašanju.

Zanimljivo je da je veza između podrške nastavi i motivacije/angažovanja učenika rasla svake godine, sa povećanjem od 40% u ulozi podrške nastavi od 6. do 9. godine. Ovi nalazi sugerišu da učitelji mogu igrati ključnu ulogu u održavanju angažovanja učenika i tokom kasnih adolescenata, kada se često smatra da uticaj odraslih opada.

Studija pruža važne uvide za nastavnike, koji mogu koristiti preporuke iz vodiča Ministarstva obrazovanja NSV-a za unapređenje podrške učenicima, čime se doprinosi očuvanju njihove motivacije i angažovanja tokom ovog izazovnog perioda.