Blinken se vratio na Bliski istok da bi vršio pritisak na zaključenje primirja između Izraela i Hamasa

Blinken se vratio na Bliski istok da bi vršio pritisak na zaključenje primirja između Izraela i Hamasa

Američki državni sekretar Antoni Blinken započeo je svoju devetu diplomatsku misiju na Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa, sa nadom u brzo sklapanje sporazuma o prekidu vatre koji visi o koncu.

Pre još jednog sastanka na visokom nivou pregovarača o prekidu vatre u Kairu kasnije ove nedelje, Blinken je stigao u Izrael u nedelju kako bi se u ponedeljak sastao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, ministrom odbrane Joavom Galantom i predsednikom Isakom Hercogom. Blinken će u utorak otputovati u Egipat na sastanke sa tamošnjim zvaničnicima, saopštio je Stejt department, a možda će svratiti u najmanje još jednu zemlju u regionu pre nego što se vrati kući.

Visoki zvaničnik koji putuje sa Blinkenom rekao je da njegov dolazak u region dolazi u „kritičnom trenutku“ u pregovorima o prekidu vatre i da će sekretar pritisnuti sve strane na važnost brzog zaključenja kako bi se okončala stradanja civila u Gazi i sprečio zahvat sukoba region. Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti kako bi pregledao Blinkenova putovanja.

Krajem prošle nedelje, tri zemlje koje posreduju u predloženom prekidu vatre — Egipat, Katar i SAD — izvestile su o napretku u sporazumu prema kojem će Izrael zaustaviti većinu vojnih operacija u Gazi i osloboditi određeni broj palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Zvaničnici su rekli da su SAD iznele predloge za premošćivanje svih jazova preostalih između stavova Izraela i Hamasa. Formalni odgovori na američke nacrte očekuju se ove nedelje i mogli bi da dovedu do proglašenja primirja osim ako pregovori ne propadnu, kao što se desilo sa višestrukim prethodnim naporima da se okonča 10-mesečni rat.

Američki predsednik Džo Bajden je delovao optimistično da bi dogovor mogao da se postigne, rekavši u petak da smo „bliži nego što smo ikada bili“. Izrael je pozitivno odgovorio na ideje o premošćivanju, ali Hamas još nije rekao kako će odgovoriti.

Ponovno nastojanje da se zaključi prekid vatre dolazi pošto je broj palestinskih poginulih u Gazi popeo se preko 40.000 od početka rata, prema palestinskom ministarstvu zdravlja, koje ne pravi razliku između smrtnih slučajeva civila i militanata. Izrael je ušao u Gazu nakon iznenadnih napada Hamasa unutar Izraela 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

Od tada, strahovi od brze i opasne eskalacije ka drugim delovima regiona su nestajali i nestajali. Ti strahovi su ponovo povećani jer Iran i njegovi zastupnici prete odmazdom za ubistva visokih komandanata Hezbolaha u Libanu i u Iranu šefa političkog krila Hamasa.