Jermak: Crkva u Ukrajini biće oslobođena uticaja Moskve

Jermak: Crkva u Ukrajini biće oslobođena uticaja Moskve

Crkva u Ukrajini biće oslobođena uticaja Rusije, napisao je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Crkva u Ukrajini biće oslobođena uticaja Moskve. Od sovjetskog doba, crkva u Rusiji i za Rusiju je bila teritorija i uši njihovih specijalnih službi. Rusija je danas zemlja koja uništava crkve u Ukrajini. Za njih nema Boga, nema vere. Ovo je paravan za ubistva i nasilje“, napisao je Jermak.

On je takođe istakao neprihvatljivost pretnji i zastrašivanja onih koji se zalažu za odbranu uticaja moskovske crkve.

„Nije normalno da u Ukrajini danas ima onih koji su spremni da brane uticaj moskovske crkve, tuku ljude, prete im na društvenim mrežama, imaju status narodnog poslanika. Ovde se ne radi o slobodi, već o nečem drugom. Ne treba ovo da radimo – naše društvo je već prošlo sve testove za jedinstvo. Ovde neće biti crkvenog raskola. Ni pretnji neće biti“, napisao je Jermak.

Vlada je u januaru 2023. godine registrovala u Vrhovnoj radi predlog zakona br. 8371 o verskim organizacijama u Ukrajini. Ovim predlogom zakona se predlaže prestanak delovanja UPC-MP u Ukrajini.

Dana 19. oktobra 2023. godine, Vrhovna rada je usvojila predlog zakona u prvom čitanju.

Poslanici su 23. jula blokirali govornicu Vrhovne rade pošto su odbili da razmotre predlog zakona o zabrani UPC-MP, čime su poremetili plenarnu sednicu.

U intervjuu tokom nacionalnog teletona United News, predsednik ukrajinske Vrhovne rade Ruslan Stefančuk je uverio da će revidirani nacrt zakona biti razmatran narednih dana i da će imati mnogo širu podršku među poslanicima.