Lukašenko: Trećina vojske poslata na ukrajinsku granicu

Lukašenko: Trećina vojske poslata na ukrajinsku granicu

Ukrajina je na granici sa Belorusijom stacionirala više od 120.000 vojnika, a Minsk je rasporedio skoro trećinu svojih oružanih snaga duž cele granice, javila je tamošnja agencija Belta.

„Videvši njihovu agresivnu politiku, tamo smo uveli i postavili u određene tačke. U slučaju rata, oni bi bili odbrambeni – našu vojsku duž cele granice“, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu za agenciju Belta.

Kijev nije odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

Andrij Demčenko, portparol ukrajinske granične službe, rekao je za Ukrajinsku pravdu da je situacija na granici sa Belorusijom ostala nepromenjena.

„Kao što vidimo, ni Lukašenkova retorika se ne menja, redovno eskalira situaciju da bi zadovoljio ‘terorističku’ zemlju“. Ne vidimo nikakvo povećanje broja opreme ili osoblja beloruskih jedinica u blizini naše granice“, naveo je Demčenko.

Lukašenko nije rekao koliko je tačno vojnika Minsk rasporedio duž granice. Profesionalna vojska Belorusije ima oko 48.000 vojnika i oko 12.000 vojnika na državnoj granici, prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije o vojnoj ravnoteži za 2022. gpdinu.

Beloruski ministar odbrane Viktor Krenjin izjavio je u petak da postoji velika verovatnoća oružane provokacije iz susedne Ukrajine i da situacija na njihovoj zajedničkoj granici „i dalje ostaje napeta“.  

Lukašenko tvrdi da je belorusko-ukrajinska granica minirana „kao nikada pre“ i da bi ukrajinske trupe pretrpele ogromne gubitke ako bi pokušale da je pređu.