Liban pogođen potpunim nestankom struje nakon iscrpljivanja zaliha goriva u poslednjoj operativnoj elektrani

Liban pogođen potpunim nestankom struje nakon iscrpljivanja zaliha goriva u poslednjoj operativnoj elektrani

Liban je suočen sa potpunim nestankom struje nakon što je poslednja operativna elektrana u zemlji, Zahrani, ostala bez goriva i zatvorila se. Libanska državna energetska kompanija, Electricité du Liban (EDL), saopštila je da će ovaj prekid uticati na ključne objekte kao što su aerodromi, vodosnabdevanje, luke, kanalizacioni sistemi i zatvori.

Zemlja je već godinama pogođena čestim prekidima u snabdevanju električnom energijom, a situacija se dodatno pogoršala usled ekonomske krize koja traje od 2019. godine. Do sada, EDL je mogla da obezbedi samo nekoliko sati struje dnevno, a domaćinstva i preduzeća su se uglavnom oslanjala na generatore.

Prekid napajanja dolazi u trenutku pojačanih tenzija u regionu. Izraelski vazdušni napad na južni Liban izazvao je reakciju Hezbolaha, koji je ispalio više od 50 raketa na severni Izrael. Ova razmena vatre dolazi u okviru sukoba između Izraela i Hezbolaha, koji su eskalirali nakon izraelske vojne kampanje u Gazi i ubistva visokog komandanta Hezbolaha u Bejrutu.

EDL je saopštila da će električna energija biti postepeno obnovljena kada se obezbedi novo gorivo, ali trenutna situacija ostavlja zemlju u ozbiljnoj energetskoj krizi sa potencijalno dalekosežnim posledicama po infrastrukturu i stanovništvo.