Moskva: Kijevski „režim“ predstavlja pretnju za celu Evropu

Moskva: Kijevski „režim“ predstavlja pretnju za celu Evropu

Međunarodna zajednica treba odlučno da odgovori na izveštaje o navodnim planovima Kijeva da napadne nuklearnu elektranu u Kursku, u Rusiji, izjavila je u subotu portparolka njenog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije su neki ruski novinari izvještavali o zavjeri za napad na elektranu, a nacionalno ministarstvo odbrane obećalo je brz i oštar odgovor ako se ti planovi ostvare.

Ukrajinska vojska je prošle nedelje pokrenula prekogranični upad u ruski pogranični region gde se nalazi fabrika.

Objekat je udaljen oko 90 kilometara od ukrajinsko-ruske granice, koja je poslednjih dana postala poprište žestokih sukoba između trupa tih zemalja.

„Pozivamo međunarodna tela, posebno UN i [Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA)], da odmah osude provokativne akcije koje je pripremio kijevski režim i da spreče narušavanje nuklearne i fizičke bezbednosti Kurske nuklearne jedinice. elektrane“, rekla je Zaharova u saopštenju koje je Ministarstvo objavilo na Telegramu. Ovakve akcije ukrajinske vojske „mogle bi rezultirati tehnogenom katastrofom velikih razmera u Evropi“, upozorila je ona.

Planovi Kijeva ne samo da predstavljaju „direktnu pretnju” bezbednosti nuklearne elektrane, već su i protiv principa IAEA koje je formulisao njen šef Rafael Grosi još 2022. godine, usred tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine, navela je portparolka. .

„Cela međunarodna zajednica treba da razume pretnju koju neonacistički režim u Kijevu predstavlja evropskom kontinentu“, rekla je Zaharova. Ona je takođe istakla da svaki pokušaj „zastrašivanja i terorisanja čitavih regiona i cele međunarodne zajednice treba odlučno zaustaviti zajedničkim naporima“.

Ni UN ni IAEA nisu odgovorile na izjavu ruskog ministarstva spoljnih poslova od subote uveče.

Ruski vojni novinar Marat Hajrulin izvestio je u petak, pozivajući se na svoje izvore, da je Kijev navodno planirao operaciju „lažne zastave“ koja uključuje detonaciju „prljave“ atomske bombe i ciljanje na skladišta istrošenog nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani. Prema izveštajima, operacija bi bila usmerena ili protiv ruske elektrane Zaporožje u Energodaru ili protiv Kurske.

Fabrika u Zaporožju je najveći takav objekat u Evropi i takođe se nalazi nedaleko od linija fronta. Kijev je oštro negirao sve optužbe.

Rusko Ministarstvo odbrane je odgovorilo na izveštaje o lažnoj zastavi rekavši da će svaki pokušaj da se stvori „katastrofa koju je prouzrokovao čovek“ u evropskom delu kontinenta biti suočen sa „teškim vojnim i vojno-tehničkim kontramerama“.