KFOR snage sprovode patrole na istoku i severu Kosova i Metohije

KFOR snage sprovode patrole na istoku i severu Kosova i Metohije

Poljski kontingent KFOR-a danas patrolira duž administrativne linije na istoku Kosova i Metohije, dok bugarski vojnici istovremeno sprovode redovne patrole u opštini Leposavić na severu KiM, saopšteno je iz komande međunarodnih vojnih snaga u Prištini.

Prema saopštenju objavljenom na društvenim mrežama, pripadnici Multinacionalnih operativnih rezervnih snaga obavljaju ove patrole kao deo svakodnevnih napora KFOR-a da podrži bezbednost širom Kosova i Metohije. KFOR ističe da ove aktivnosti doprinose promociji bezbednosti lokalnih zajednica i konsolidaciji regionalne stabilnosti.

Misija KFOR-a, kako je navedeno, ostaje dosledna svom mandatu zasnovanom na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, s ciljem da obezbedi sigurno i stabilno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno.

Podseća se da KFOR deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa policijom i misijom EULEX-a, koji predstavljaju prvi i drugi nivo bezbednosnog odgovora.