Jovanović: Stabilno vodosnabdevanje Topole samo uz priključenje na sistem Rzava

Jovanović: Stabilno vodosnabdevanje Topole samo uz priključenje na sistem Rzava

Trajno rešenje za stabilno vodosnabdevanje opštine Topola je samo priključenje na sistem Rzava koje bi trebalo da se realizuje 2027. godine, rekao je za agenciju Beta predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović.

U delu opštine Topola, koji se vodom snabdeva na gradskom vodovodu, juče je proglašena vanredna situacija zbog nestašice vode.

Presušila su dva izvorišta, treće, Jarmenovačka reka, je na kritičnom nivou, dok su bušotine u fazi opadanja budući da se voda danonoćno crpi već 30 dana.

Jovanović je rekao da bi uvođenje još sedam novih bušotina, koje je opština već izgradila, u sistem vodosnabdevanja, pomoglo sa dodatnih 10 litara vode u sekundi, ali ni to ne može pomoći da se pokriju povećane potrebe tokom tropskog talasa.

Prema rečima Jovanovića, rešenje je da se Topola uz Knić priključi na sistem „Rzav“ i da je oko toga postignut „načelni“ sporazum.

„Imali smo sastanak kod direktora ‘Srbijavode’, obavešteni smo da je krenulo punjenje brane Svračkovo, a 2027. godine bi trebalo da bude završen taj projekat. Zapadna Srbija, Topola i Knić bi bili na sistemu Rzava“, rekao je Jovanović.

On je naveo da bi u tom slučaju sadašnja izvorišta i bušotine bile samo „ispomoć“ ako se dogodi havarija na magistralnom vodu.