Indonezija obeležila 79. godišnjicu nezavisnosti u nedovršenoj novoj prestonici Nusantara

Indonezija obeležila 79. godišnjicu nezavisnosti u nedovršenoj novoj prestonici Nusantara

Indonezija je u subotu proslavila 79. godišnjicu nezavisnosti ceremonijom u još uvek nedovršenoj novoj prestonici Nusantara, planiranoj da smanji pritisak na Džakartu. Iako se proslava trebala koristiti za inauguraciju Nusantare kao nove prestonice, izgradnja je u značajnom kašnjenju, pa trenutni transfer nije poznat.

Ceremonija je održana u novoj predsedničkoj palati, koja je dizajnirana u obliku mitske figure Garude. I pored kašnjenja u izgradnji, predsednik Joko Vidodo i ministri u kabinetu prisustvovali su događaju, dok je potpredsednik Maruf Amin bio prisutan na sličnom događaju u palati Merdeka u Džakarti.

Vidodo je započeo rad u novoj predsedničkoj palati krajem jula i održao prvi sastanak kabineta u toj zgradi. Dok je prvobitno planirano da se na ceremoniji okupe 8.000 gostiju, broj je smanjen na 1.300 zbog nedostatka adekvatne infrastrukture.

Proslava u Nusantari usledila je uz prisustvo više od 5.000 oficira policije i vojske, kao i 76 počasnih zastavonoša. Džakarta, sa oko 10 miliona ljudi u gradskim granicama, suočava se sa ozbiljnim problemima kao što su poplave, zagušenja saobraćaja i zagađenje vazduha i podzemnih voda. Procenjuje se da bi trećina grada mogla biti potopljena do 2050. godine zbog klimatskih promena i nekontrolisanog vađenja podzemnih voda.

Izgradnja Nusantare, koja je počela sredinom 2022. godine, obuhvata površinu od oko 2.600 kvadratnih kilometara. Planirano je da novi grad bude futuristički, sa zelenim površinama, obnovljivim izvorima energije i pametnim upravljanjem otpadom. Međutim, projekat se suočava s kritikama zbog ekoloških uticaja, uključujući degradaciju životne sredine i raseljavanje lokalnih zajednica.

Nusantara je projektovana da bude veliki korak u smanjenju opterećenja na Džakartu, ali izgradnja je još uvek u fazi razvoja. Većina finansiranja dolazi iz privatnog sektora, dok vlada doprinosi samo 20% budžeta od 33 milijarde dolara. Da bi privukao investitore, Vidodo je ponudio podsticaje, uključujući dugoročna prava na zemljište i porezne olakšice.

Indonezija, sa populacijom od oko 275 miliona, je najveća ekonomija jugoistočne Azije. Predsednik Vidodo će napustiti funkciju u oktobru nakon deset godina vođenja zemlje.