Evropa upozorena na novi smrtonosni soj mipoksa

Evropa upozorena na novi smrtonosni soj mipoksa

Zdravstvene vlasti Evrope upozorile su na potrebu za pripremom za moguće nove slučajeve smrtonosnog soja mipoksa koji je već prouzrokovao smrt stotina ljudi u Demokratskoj Republici Kongo. SZO je proglasila vanredno stanje u javnom zdravlju zbog brzog širenja novog soja, nazvanog Clade 1b, koji je sada zabeležen i van Afrike.

Švedska je prijavila prvi slučaj novog soja van Afrike, a i Pakistan je zabeležio svoj prvi slučaj. U odgovoru na rastuću pretnju, Kina je najavila da će početi sa pregledom putnika i robe iz zemalja pogođenih epidemijom.

Mipoks je infektivni virus koji se prenosi sa životinja na ljude, ali može da se širi i bliskim fizičkim kontaktom među ljudima. Bolest izaziva groznicu, bolove u mišićima i velike lezije na koži.

Svetska zdravstvena organizacija je u sredu proglasila vanredno stanje zbog brzog širenja soja Clade 1b. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je ocijenio rizik za opštu populaciju u Evropi kao „nizak“, ali je apelovao na zemlje da ojačaju kapacitete za otkrivanje i praćenje slučajeva.

Ministar zdravlja Demokratske Republike Kongo, Samjuel-Rodžer Kamba, izjavio je da je ove godine u zemlji od mipoksa preminulo 548 ljudi. Nigerija je prijavila 39 slučajeva, dok su Burundi, Kenija, Ruanda i Uganda takođe zabeležili epidemije.

Švedska agencija za javno zdravlje izvestila je da je pacijent zaražen tokom posete delu Afrike pogođenom velikom epidemijom. U Pakistanu je prvi potvrđeni slučaj mipoksa prijavljen kod 34-godišnjeg muškarca iz zalivske zemlje.

Kina će uvesti mere provere i dezinfekcije za putnike i robu iz pogođenih područja u narednih šest meseci. Mpoksa ima dva podtipa: virulentniji Clade 1, endemičan u centralnoj Africi, i Clade 2, koji je prisutan u zapadnoj Africi.

Globalni odgovor uključuje donaciju 50.000 doza vakcine od strane američkog ministarstva zdravlja, dok Danski proizvođač Bavarian Nordic planira proizvodnju do 10 miliona doza vakcine do 2025. godine. Evropska regionalna kancelarija SZO naglašava da ograničenja putovanja nisu efikasna i preporučuje izbegavanje takvih mera.