Kina optužuje SAD za povećanje rizika od nuklearnog sukoba zbog odluka vezanih za Japan

Kina optužuje SAD za povećanje rizika od nuklearnog sukoba zbog odluka vezanih za Japan

Portparol kineskog ministarstva odbrane, Džang Sjaogang, izjavio je da Sjedinjene Američke Države predstavljaju najveću opasnost za svet kada je reč o rizicima potencijalnog nuklearnog sukoba. On je optužio Vašington za donošenje „neodgovornih odluka“ u pokušaju da očuva svoju hegemoniju, uključujući i zastrašivanje međunarodne zajednice svojim nuklearnim arsenalom.

Ova oštra osuda usledila je nakon odluke Pentagona da unapredi američke snage u Japanu, što je Kina doživela kao provokaciju i povećanje regionalnih tenzija. Džang je istakao da su SAD i Japan iskoristili „kinesku vojnu pretnju“ kao izgovor za ovaj potez, što je, prema njegovim rečima, destabilizujuće za regionalni mir i bezbednost.

Džang je takođe ukazao na to da SAD, sa svojim najvećim nuklearnim arsenalom na svetu i politikom koja omogućava prvi nuklearni udar, predstavljaju glavnu nuklearnu pretnju globalnoj bezbednosti. Peking je naglasio da akcije Vašingtona samo povećavaju rizik od nuklearnog širenja i sukoba, posebno u kontekstu najnovijih američkih poteza u Japanu.