Policija saopštila da je 11 zatvorenika ubijeno u pucnjavi nakon bekstva iz zatvora u centralnom Haitiju

Policija saopštila da je 11 zatvorenika ubijeno u pucnjavi nakon bekstva iz zatvora u centralnom Haitiju

Zatvorenici su u petak pobegli iz zatvora u priobalnom gradu Sen Mark u centralnom Haitiju, saopštila je policija, dok se vlasti u zemlji bore da uguše rašireno nasilje bandi.

Jedanaest zatvorenika za koje se sumnja da su odbegli ubijeno je u pucnjavi sa policijom, a jedan je uhapšen, rekao je portparol Nacionalne policije Haitija Michel Ange Louis Jeune.

Nije naveo više detalja, uključujući i koliko je zatvorenika pobeglo.

List Le Nouvelliste navodi da su službenici u zatvoru stupili u štrajk kako bi zahtevali bolji tretman, a citirao je vladinog komesara Vensiona Fransoa koji je rekao da se plaši „pobune“, sugerišući da su čuvari možda bili saučesnici u bekstvu iz zatvora. Ali izveštaj nije precizirao.

Lokalni zvaničnici nisu mogli biti odmah dostupni. Policija je u kratkom saopštenju zatražila pomoć javnosti u identifikaciji odbeglih zatvorenika.

U blizini zatvora čula se pucnjava, a na snimcima postavljenim na društvenim mrežama vide se dim i vatra kako iz njega kulja. Nije odmah bilo jasno koliko zatvorenika drži zatvor.

Ovo je treće bekstvo iz zatvora ove godine na Haitiju. U martu su bande oslobodile hiljade zatvorenika nakon što su upali u dva najveća zatvora u zemlji u glavnom gradu Port-o-Prensu u sklopu koordinisanih napada koji su doveli do ostavke premijera Ariela Henrija.

Jedan zatvorenik optužen za bekstvo ranije ove godine uhapšen je zajedno sa još 14 ljudi, uključujući tri policajca, u odvojenoj operaciji protiv kriminala u četvrtak, rekao je Jeune.

Sen-Mark, koji se nalazi severno od prestonice, u prošlosti se borio sa odbeglim zatvorenicima. U decembru 2014. godine, skoro tri desetine zatvorenika je pobeglo nakon što su prosekli čelične šipke, saopštile su vlasti. Tada je u zatvoru bilo blizu 500 zatvorenika.

Haićanski zatvori su veoma pretrpani, a pritvori u pritvoru mogu da traju godinama, s obzirom na pokvaren pravosudni sistem u zemlji. Prošle godine je samo 1.892 od ukupno 11.816 zatvorenika u zemlji osuđeno za zločin, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Takođe postoji hronični nedostatak vode i hrane u zatvorima širom Haitija, a prošle godine je umrlo 185 zatvorenika, mnogi od bolesti povezanih sa neuhranjenošću.