Ukrajinske snage zauzele Sudžu: Artiljerijski napadi ostavili trag razaranja u ruskom gradu

Ukrajinske snage zauzele Sudžu: Artiljerijski napadi ostavili trag razaranja u ruskom gradu

Ukrajinske snage su tokom svog rizičnog upada u Rusiju zauzele grad Sudža, prva velika gradska teritorija u Rusiji koja je pala u njihove ruke od početka sukoba, izveštavaju novinari Asošiejted presa. Napad, koji je počeo 6. avgusta, obuhvatio je prodiranje preko granice i značajnu promenu dinamike sukoba koji traje više od dve godine.

U Sudži su zabeleženi značajni tragovi razaranja, uključujući oštećenja na statue Vladimira Lenjina i administrativnim zgradama. Artiljerijska vatra je uništila delove statua, dok su prozori i fasada zgrada razbijeni i spaljeni. Izgoreli rezervoar i znakovi sa strelicama koji pokazuju pravce ka Ukrajini i Rusiji ostavljeni su duž puteva ka gradu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su njegove trupe sada u potpunosti pod kontrolom u Sudži. Operacija je već dovela do evakuacije više od 120.000 civila i zarobljavanja najmanje 100 ruskih vojnika. Iako je napad značajan moralni podsticaj za Ukrajinu, još uvek nije uticao na stratešku prednost Rusije u celini.

Ukrajinski zvaničnici planiraju da uspostave komandnu kancelariju u Sudži kako bi koordinisali pomoć i vojnu podršku, što sugeriše mogućnost dugoročnijeg prisustva u regionu. Iako su zapadne pristalice Ukrajine uglavnom ćutale o ovoj operaciji, američki predsednik Džo Bajden je rekao da je u toku sa razvojem događaja.

Sudža, koja je pre sukoba imala samo 5.000 stanovnika, ima strateški značaj zbog svoje blizine glavnim putevima i gasnim tokovima iz zapadnog Sibira ka centralnoj Evropi. Stanovnici grada su se sklonili u školskim podrumima dok se borbe nastavljaju južno od Koreneva, koji predstavlja važan taktički cilj za ukrajinske trupe.