Srbija pogođena velikim brojem požara: Angažovano više od 400 vatrogasaca

Srbija pogođena velikim brojem požara: Angažovano više od 400 vatrogasaca

Tokom prethodna 24 sata, na teritoriji Republike Srbije zabeleženo je ukupno 135 požara na otvorenom prostoru, saopštio je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

U borbi protiv požara angažovano je 416 vatrogasaca-spasilaca sa 180 vozila, sedam pripadnika Helikopterske jedinice MUP-a, kao i 15 članova specijalizovanih jedinica civilne zaštite. Takođe, uključeni su i brojni dobrovoljni vatrogasci, šumari i lokalni meštani.

Prema informacijama iz MUP-a, veći požari su uspešno ugašeni u Pčinjskom okrugu, u mestima Dobrosin, Sebrat i Brnjare, kao i u Nišavskom okrugu, u naselju 9. maj. Požari u Borjanicama, Rastovcu, Crnoklištu, Beočinu, Mosnoj, Zlotu i Neresnici su lokalizovani i trenutno su u fazi dogašivanja.

U opštini Sjenica, u mestu Gonje, gde je požar zahvatio oko 100 hektara četinarske šume, angažovana je Helikopterska jedinica MUP-a sa helikopterom „Super Puma“ koji je od jutros izbacio oko 52 tone vode na pogođenu površinu.

MUP je apelovao na građane da budu odgovorni i da poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara zbog suhog i toplog vremena koje pogoduje nastanku i brzom širenju požara.