KFOR: Održavamo stalno prisustvo na mostu preko reke Ibar i nećemo oklevati da reagujemo

KFOR: Održavamo stalno prisustvo na mostu preko reke Ibar i nećemo oklevati da reagujemo

Predstavnici KFOR-a saopštili su danas da nastavljaju sa stalnim prisustvom na glavnom mostu preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici i sprovode redovne patrole u okolini. Misija KFOR-a, predvođena NATO-om, naglasila je svoju posvećenost očuvanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji u skladu sa mandatom koji im je poveren na osnovu rezolucije 1244 UN.

U saopštenju za Tanjug, Služba za odnose sa javnošću KFOR-a je istakla da imaju vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i Metohije i da komandant misije ima ovlašćenje da prilagodi aktivnosti prema potrebama. KFOR je poručio da će reagovati na bilo kakve bezbednosne pretnje u skladu sa svojim mandatom.

Iz KFOR-a su naglasili da se odluke u vezi sa mostom moraju donositi kroz politički dijalog i koordinaciju, te su izrazili podršku dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Pozvali su sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle povećati tenzije, naglašavajući važnost trajne bezbednosti i regionalne stabilnosti.

KFOR će nastaviti blisku saradnju sa policijom privremenih prištinskih institucija i misijom Euleks, koji su, kako navode iz KFOR-a, odgovorni za bezbednost. Misija je potvrđena kao spremna da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavila sa ispunjavanjem svog mandata UN.