Danijela Vujičić: Nema uslova za otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

Danijela Vujičić: Nema uslova za otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

Predsednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Danijela Vujičić, izjavila je danas da ne postoje uslovi za otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, koji za Srbe na severu Kosova predstavlja simbol otpora rušenju srpskih vrednosti. Prema njenim rečima, most, koji se nalazi na liniji razdvajanja između severnog i južnog dela Mitrovice, nosi duboku simboliku za srpsku zajednicu, posebno u svetlu istorijskih događaja kao što su napadi iz južne Mitrovice i martovski pogrom 2004. godine.

Vujičić je podsetila da su u periodu od 1999. do 2016. godine zabeleženi brojni napadi na Srbe iz pravca južne Mitrovice i da su događaji poput martovskog pogroma, koji je odneo dva srpska života, duboko urezani u sećanje lokalnog stanovništva.

Ona je istakla da je otvaranje mosta moguće tek nakon ispunjenja određenih bezbednosnih uslova, uključujući administrativno razgraničenje Suvog Dola i stvaranje adekvatnih bezbednosnih uslova za normalizaciju odnosa.

Vujičić je ocenila da Srbi na severu Kosova nemaju sigurnost i da svakodnevno trpe pritiske, uključujući hapšenja i nasilje, a kao najveći problem vidi pokušaje vlasti u Prištini da promene etničku strukturu na severu pokrajine.

Ona je zaključila da je most na Ibru od velikog simboličkog značaja za Srbe u severnim opštinama Kosova i Metohije, te da trenutna situacija ne pruža nikakve uslove za njegovo otvaranje.