Indija poziva SAD da ublaže pritisak na svrgnutog premijera Bangladeša

Indija poziva SAD da ublaže pritisak na svrgnutog premijera Bangladeša

Indijski zvaničnici lobirali su u Vašingtonu da bude blag prema bivšim članovima vlade Bangladeša, kojom je vladao sada zbačeni lider šeik Hasina, godinu dana pre nego što je u zemlji izbila politička kriza koja je zbacila njenu administraciju, objavio je Vašington post, pozivajući se na izvore upoznate sa materija.

U nizu sastanaka, indijski zvaničnici su zahtevali da SAD „smanje svoju prodemokratsku retoriku“, navodi list. Ako bi opoziciji bilo dozvoljeno da dobije vlast, tvrdili su, Bangladeš bi postao leglo islamističkih grupa i predstavljao pretnju nacionalnoj bezbednosti Indije, navodno je upozorio Nju Delhi.

Bajdenova administracija osudila je vladu Hasine zbog zatvaranja političkih rivala i kritičara uoči opštih izbora u zemlji, koji su održani u januaru. Bela kuća je takođe sankcionisala Bataljon za brzu akciju, elitnu paravojnu snagu, kao i sedam njenih sadašnjih i bivših oficira, navodeći kršenja ljudskih prava. Vašington je takođe zapretio da će uvesti vizna ograničenja za Bangladešane koji su „podrivali demokratiju“ ili počinili „zloupotrebe ljudskih prava“. Iako su SAD na kraju ublažile svoje kritike na račun Bangladeša, zvaničnici Bajdenove administracije negirali su da je to bilo zbog indijskog lobija, navodi se u izveštaju.

Hasina je navodno tvrdila da je mogla da zadrži vlast da je pristala da bude domaćin američke vojne baze u Bangladešu. Zvaničnik američkog Stejt departmenta je to demantovao, nazvavši pojam „smešnim“.

Stranka Avami liga koju predvodi Hasina održala je čvrste veze sa indijskom vladom koju predvodi premijer Narendra Modi. Hasina, koja je na toj funkciji bila 15 godina, pobegla je u Indiju nakon što je dala ostavku 5. avgusta nakon studentskih protesta zbog ‘diskriminatornih’ vladinih kvota za radna mesta u korist rođaka veterana oslobodilačkog rata u zemlji 1971. Pokret za nezavisnost zemlje predvodio je Hasinin otac, Šeik Mudžibur Rahman.

Privremena vlada, koju predvodi dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed Junus, uspostavljena je sa ciljem da se obnovi mir i stabilnost u naciji razorenoj sukobima.

Nakon Hasininog svrgavanja, indijski premijer Narendra Modi izrazio je zabrinutost zbog navodnih napada na manjinsku hindusku zajednicu u zemlji u kojoj dominiraju muslimani. Modi je u petak na Ks (bivši Tviter) rekao da je razgovarao sa Junusom telefonom, a ovaj ga je uverio u bezbednost i bezbednost Hindusa i drugih manjinskih zajednica.

Prema izveštajima medija, Bangladeška nacionalna velika alijansa hinduista tvrdila je da se zajednica suočila sa napadima i pretnjama na 278 lokacija u 48 okruga od 5. avgusta i nazvala je to „napadom“ na hinduiste. Nju Delhi je takođe osnovao poseban komitet za ispitivanje navodnih napada i turbulencija duž svoje 4.000 kilometara duge kopnene granice sa Bangladešom.