Hrvatska ponovo uvodi obavezni vojni rok od 2025. godine

Hrvatska ponovo uvodi obavezni vojni rok od 2025. godine

Ministar odbrane Ivan Anušić najavio je da će Hrvatska ponovno uvesti obavezni vojni rok, koji će trajati dva meseca i započeti 1. januara 2025. godine. Ovo je prvi put od 2008. godine, kada je služenje vojnog roka obustavljeno i prešlo na dobrovoljnu osnovu, da se uvodi obavezna vojna služba.

Ministar Anušić je u izjavi za RTL naglasio da je odluka o vraćanju vojnog roka deo šire strategije jačanja i modernizacije Oružanih snaga Hrvatske. Povećane su plate vojnika, podoficira i oficira, a unapređena su i njihova materijalna prava, uključujući dnevnice i druga primanja.

Odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka dolazi u kontekstu sve složenije vojno-političke situacije u svetu, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu. Hrvatska vlada smatra da je nužno dodatno ojačati odbrambene kapacitete zemlje i prilagoditi se očekivanjima NATO saveznika.

Ministar Anušić je takođe odbacio spekulacije o mogućim budžetskim rezovima u Ministarstvu odbrane, potvrdivši da nema mesta za uštede kada je reč o modernizaciji i opremanju Oružanih snaga. On je istakao da je ovo stav Vlade i da trenutne okolnosti nalažu dodatna ulaganja u odbranu, a ne štednju.

Ova najava predstavlja značajan korak u jačanju hrvatskih odbrambenih snaga i prilagođavanju novim globalnim izazovima.