Sve veća potražnja za dodatnim osiguranjem tokom putovanja

Sve veća potražnja za dodatnim osiguranjem tokom putovanja

Prilikom planiranja putovanja, sve više ljudi se odlučuje za kupovinu ne samo putnog i zdravstvenog osiguranja, već i dodatnih polisa koje pokrivaju različite rizike koje putnici mogu doživeti pre i tokom odmora. Agencije sada nude osiguranje od odustajanja od putovanja, kašnjenja prtljaga, pa čak i osiguranje imovine koja ostaje kod kuće.

Prema LJubomiru Zecu, direktoru Sektora interne i eksterne prodaje osiguranja, povećana je potražnja za paketima osiguranja koji uključuju dodatne rizike, poput otkaza putovanja i osiguranja prtljaga. Polise zdravstvenog osiguranja često se aktiviraju zbog manjih povreda, prehlada i sličnih problema.

Andrej Todorović iz turističke agencije naglašava da različite destinacije nose specifične rizike, bilo da je reč o klimatskim uslovima ili specifičnostima hrane i vode. On napominje da su destinacije poput Tunisa, Egipta i Turske popularne, ali da putnici često nailaze na probleme poput stomačnih tegoba ili reakcija na vlagu i visoke temperature.

Zbog rizika koji mogu zadesiti imovinu dok su vlasnici na odmoru, mnogi se odlučuju na osiguranje domaćinstva, posebno u slučaju provale ili poplave. Polise ove vrste osiguranja su pristupačne i često se zaključuju na godinu dana.

Za one koji putuju sopstvenim automobilom, kasko osiguranje i osiguranje za pomoć na putu su popularni izbori, a postoje i polise koje pokrivaju gubitak ili krađu dokumenata i novca, uz mogućnost dobijanja neophodne pozajmice.

Cene osiguranja variraju u zavisnosti od paketa, sa osnovnim polisama koje koštaju oko 150 dinara po danu za evropske destinacije i zemlje poput Turske, Egipta i Tunisa. Iako tačni podaci o iskorišćenju osiguranja još nisu dostupni, sezona odmora još traje, pa će biti zanimljivo videti koliko su putnici koristili ove dodatne zaštite.