Alarmantna statistika: Trideset četvoro motociklista poginulo u saobraćaju ove godine

Alarmantna statistika: Trideset četvoro motociklista poginulo u saobraćaju ove godine

Od početka godine, trideset četvoro motociklista izgubilo je život u saobraćajnim nesrećama, pri čemu su najčešći uzroci prebrza vožnja, nedostatak zaštitne opreme i nedostatak iskustva. U letnjim mesecima gotovo svaki dan beleži incidente sa motociklima.

Prema statistici, skoro 900 saobraćajnih nezgoda uključivalo je dvotočkaše, a najveći broj poginulih je među vozačima u dobi od 18 do 35 godina. U prvih 13 dana ovog meseca, pet motociklista je poginulo. Slaviša Lakićević, načelnik Saobraćajne policije, navodi da je 60% od 34 poginulih motociklista koristilo zaštitnu opremu i kacigu, što je poražavajuće.

Glavni uzroci nesreća su loša procena i reakcije drugih učesnika u saobraćaju, koji motocikliste često ostavljaju bez prostora i vremena za reakciju. Dr Vladimir Jevtić iz Asocijacije za bezbednost motociklista ističe da nedostatak jednog metra prostora, sekunde reakcije i komada zaštitne opreme može imati ozbiljne posledice. Naglašava da je bolje koristiti zaštitnu opremu, čak i po vrućini, nego riskirati teške povrede.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na bolje održavanje puteva, obeležavanje putnih prelaza neklizajućim materijalima, i prepoznavanje motociklista kao ranjive kategorije učesnika u saobraćaju. Prof. dr Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta ukazuje na potrebu za podizanjem svesti o ozbiljnosti saobraćaja i intenzivnijom obukom mladih vozača motocikala kako bi se sprečile nesreće i teške povrede.

Rešenje za ovaj problem leži u podizanju svesti i obuci vozača kako bi se unapredila bezbednost na putevima.