Džej Di Vens se suočava s kritikama zbog komentara o natalitetu i porodici u predizbornoj kampanji

Džej Di Vens se suočava s kritikama zbog komentara o natalitetu i porodici u predizbornoj kampanji

Džej Di Vens, potencijalni budući potpredsednik Donalda Trampa, postao je meta kritika zbog svojih komentara o natalitetu i porodici, koje su korišćene kao fraza tokom trenutnih izbora. Vens je pre tri godine optužio demokrate, uključujući potpredsednicu Kamalu Haris, da su „protiv porodice“ i nazvao ih „osobama koje gaje mačke“.

Vens, koji je dugo izražavao zabrinutost zbog opadanja nataliteta u SAD-u, nije se izvinio za svoje komentare, tvrdeći da su izvučeni iz konteksta. On objašnjava da nije kritikovao pojedince koji nemaju decu, već one koje smatra „antideca“. Vens je izjavio da se brine kako trenutni trendovi mogu uticati na budućnost nacije.

Vens je poznat po svojim stavovima o porodici i natalitetu. U govoru 2021. godine na Institutu za međukolegijske studije u Virdžiniji, predložio je ideju da roditelji mogu glasati u ime svoje dece, iako je kasnije rekao da je to bio samo „misaoni eksperiment“.

U pogledu abortusa, Vens je izrazio podršku zakonima koji ograničavaju abortus nakon 15 nedelja trudnoće, ali sada podržava odluku da se ta pitanja prepuste državama. Takođe se zalaže za proširenje poreskog kredita za decu sa 2.000 dolara na 5.000 dolara, iako je nedavno propustio glasanje u Senatu o povećanju kredita, što je kritikovao kao „prikazno glasanje“.

Vens je kritikovao administraciju predsednika Bajdena zbog njenih napora da kontroliše troškove u centrima za brigu o deci, tvrdeći da to zanemaruje roditelje koji žele da brinu o svojoj deci kod kuće.

Takođe, Vens je pohvalio politiku mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je nudio subvencije i poreske olakšice za porodice koje imaju decu, kao model koji bi SAD mogli da usvoje. Međutim, mađarska politika je kritizovana zbog smanjenja podrške u vreme ekonomske krize i navodne koristi samo srednjoj i višoj klasi.

Vens je često govorio o svojim ličnim borbama i kako su ga njegove teške okolnosti oblikovale. On i njegova supruga, Uša Vens, imaju troje dece, a Uša je napustila svoj posao kako bi podržala supruga nakon što je izabran za Trampovog potpredsednika.

Unatoč negativnoj pažnji zbog njegovih starih komentara, Tramp je branio Vensa, naglašavajući da je on usmeren na porodicu i ne kritikuje pojedince koji nemaju decu. Neki političari i analitičari smatraju da je važno što je Vens otvorio diskusiju o natalitetu i porodici u američkoj politici.