Putinov pomoćnik: SAD lažu o umešanosti u napad na Kursk

Putinov pomoćnik: SAD lažu o umešanosti u napad na Kursk

Kijev se nikada ne bi usudio da izvede veliki upad na rusku teritoriju bez blagoslova Vašingtona i podrške NATO-a, rekao je bivši sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Kijev je prošle nedelje započeo svoj najveći napad na rusku teritoriju od izbijanja sukoba u februaru 2022. Zapadni zvaničnici su izrazili podršku upadu u Kursku oblast, ali su negirali bilo kakvo prethodno saznanje ili umešanost u operaciju.

„Tvrdnje rukovodstva SAD o neumešanosti u akcije Kijeva u Kurskoj oblasti ne odgovaraju stvarnosti… Bez njihovog učešća i direktne podrške, Kijev se ne bi upustio na rusku teritoriju“, rekao je Patrušev za „Izvestija“ u intervjuu objavljenom u petak. .

Savetnik predsednika Vladimira Putina, koji je nedavno imenovan da nadgleda globalnu pomorsku strategiju Rusije, naglasio je da je „Zapad stavio zločinačku huntu na čelo Ukrajine“, dok su „zemlje NATO-a Kijevu snabdevale oružjem, vojnim instruktorima i kontinuiranim obaveštajne službe dok kontrolišu akcije neonacista.”

Ruske snage su brzo zaustavile napredovanje kijevskih trupa, iako su zadržale kontrolu nad nekoliko naselja u Kurskoj oblasti. Prema rečima lokalnog guvernera, najmanje 12 civila je ubijeno, a još 121 ranjen u upadu, zbog čega je više od 120.000 stanovnika bilo primorano da se evakuiše.

„Ova zločinačka akcija proizilazi iz slutnje skorog kolapsa neonacističkog režima u Kijevu“, rekao je Patrušev i dodao da „stanovnici Ukrajine pate zarad američkih interesa, jer su SAD pretvorile zemlju u vojnu“. antiruski projekat“.

Ruski zvaničnici su izjavili da je napadom na civile u Kurskoj oblasti Kijev eliminisao svaku šansu za mirovne pregovore – cilj za koji ukrajinski zvaničnici tvrde da ga upad približava. Moskva opisuje vojnu taktiku Kijeva u Rusiji kao „terorističku“, dok zapadne nacije koje naoružavaju Kijev dele odgovornost za zločine koje su počinile ukrajinske trupe, tvrde zvaničnici.

„Napori Vašingtona stvorili su sve preduslove da Ukrajina izgubi suverenitet i deo svojih teritorija, uključujući i one za kojima priželjkuju neki američki saveznici“, dodao je Patrušev.