Ukrajina aktivno radi na popunjavanju fonda za razmenu ratnih zarobljenika

Ukrajina aktivno radi na popunjavanju fonda za razmenu ratnih zarobljenika

Prioritetni zadatak Službe bezbednosti je vraćanje ukrajinskih branilaca iz ruskog zarobljeništva, stoga SBU i Odbrambene snage aktivno rade na popuni fonda za razmenu ratnih zarobljenika hvatanjem više ruskih vojnika na bojnom polju, saopštio je šef Službe bezbednosti Vasil Maliuk, koji je razgovarao na zajedničkom brifingu sa šefovima Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, odbrambenih obaveštajnih službi GUR-a, spoljnoobaveštajne službe SZRU i komesarom za ljudska prava Vrhovne rade, prenosi Ukrniform pozivajući se na pres-službu agencije.

„Povratak ukrajinskih branilaca je najvažniji zadatak koji je postavio vrhovni komandant, predsednik Volodimir Zelenski. I ovo je važan deo našeg posla. Pored toga, borci SBU uspešno rade na popuni našeg fonda za razmenu. koliko god je to moguće“, rekao je on.

Prema rečima Malijuka, od sada se širi pregovaračka grupa, koja se bavi pripremanjem razmene u ime Koordinacionog štaba za tretman ratnih zarobljenika. Konkretno, to će uključivati predstavnike Službe bezbednosti, GUR-a, MUP-a, AFU, SZRU i Ombudsmana.

„Siguran sam da će ova opcija omogućiti da udružimo naše napore i da se efikasnije borimo za svakog ukrajinskog defanzivca kako bismo ga vratili kući. To je sinergija i kombinacija naših napora koja će uroditi plodom što je pre moguće“, uveren je Maliuk. .

Šef SBU je napomenuo da se to odnosi na organizovanje razmene ne samo vojnog osoblja, već i civila, posebno onih koje Rusija ilegalno drži od 2014.

Istovremeno, zvaničnik je rekao da su tokom žestokih borbi u ruskoj oblasti Kursk, operativci snaga centra za specijalne operacije „A“ SBU zarobili preko stotinu ruskih vojnika, uključujući oficire i pripadnike jedinice Ahmat.

„Juče smo izvršili filigransku raciju, u kojoj su zarobljena 102 Rusa. U budućnosti već razmišljamo kako da to što efikasnije iskoristimo da vratimo naše branioce kući“, primetio je načelnik resora.

Posebno je naglasio da vojna kontraobaveštajna služba i istražitelji SBU trenutno rade sa zarobljenim Rusima na dokumentovanju ratnih zločina počinjenih od invazije 2022. godine.

Maliuk je objasnio da će ukrajinska strana moći da pregovara o razmeni sa Rusijom tek nakon što zarobljenici daju sveobuhvatno svedočenje i kada GUR i SBU sprovedu sve zakonske procedure u vezi sa njima.

Strategija za povratak Ukrajinaca iz ruskog zatočeništva predstavljena je danas na sastanku Štaba vrhovnog komandanta.