I dalje napetosti oko mosta na Ibru: Prisustvo KFOR-a i Euleksa dok se Priština sprema za otvaranje

I dalje napetosti oko mosta na Ibru: Prisustvo KFOR-a i Euleksa dok se Priština sprema za otvaranje

Na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici i dalje su prisutni pripadnici italijanskog kontigenta KFOR-a sa dva vozila, dok pripadnici Euleksa nastavljaju sa patrolama u okolini mosta, javlja Tanjug. Situacija je trenutno mirna, uprkos ranijim najavama vlasti u Prištini o mogućem otvaranju mosta za saobraćaj. Radovi na rekonstrukciji mosta nastavljeni su i danas.

Misija Euleks je ranije saopštila da je formirana specijalna policijska jedinica koja provodi redovne mobilne izviđačke patrole 24 časa dnevno u blizini mosta, kako bi se očuvala situacija pod kontrolom.

Specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak, ponovio je da se pitanje mosta mora rešavati kroz dijalog uz posredstvo EU. Lajčak je naglasio da nametanje odluke o otvaranju mosta protiv volje lokalnog stanovništva ne doprinosi normalizaciji odnosa i da će se o ovoj temi razgovarati na sledećem sastanku u Briselu. Dodao je da su optužbe da je EU promenila stav obmanjujuće.

Sjedinjene Američke Države su ponovile da ne podržavaju nikakve jednostrane poteze koji bi promenili trenutni status mosta. Stejt department je upozorio da bi otvaranje mosta moglo povećati rizik od nasilja i ugroziti bezbednost lokalnog stanovništva i pripadnika KFOR-a, uključujući američke vojnike. Apelovali su na Prištinu da se suzdrži od jednostranih akcija i da se pitanje rešava kroz dijalog pod okriljem EU.

Most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, gde 95% stanovništva čine Srbi. Zbog pokušaja upada Albanaca u severni deo grada, gde žive Srbi, dolazilo je do sukoba, zbog čega most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a. Vlasti u Prištini nastavljaju sa najavama o otvaranju mosta, dok EU, OEBS, Euleks i KFOR insistiraju da je rešenje ovog pitanja deo dijaloga između Beograda i Prištine uz posredstvo EU.