Politiko: SAD razmatraju slanje krstarećih raketa dugog dometa u Ukrajinu

Politiko: SAD razmatraju slanje krstarećih raketa dugog dometa u Ukrajinu

Bajdenova administracija je „otvorena“ za slanje krstarećih raketa dugog dometa u Ukrajinu, potez koji bi kijevskim F-16 dao veći borbeni udar dok nastoji da dobije dalji zamah u svojoj borbi protiv Rusije, navodi Politico.

Spremnost Bele kuće da Ukrajini da zajedničku suprotnu raketu vazduh-zemlja dolazi u trenutku kada Kijev iznenađujuće uspešan kopneni napad duboko u Rusiji ulazi u drugu nedelju, navode mediji.

Nije doneta konačna odluka o slanju projektila, ali administracija sada radi na komplikovanim detaljima, rekao je jedan zvaničnik Bajdenove administracije. Ta pitanja uključuju preglede transfera osetljivih tehnologija i obezbeđivanje da ukrajinski avioni mogu da lansiraju projektil od 2.400 funti koji nosi bojevu glavu od 1.000 funti.

Dok se razgovori nastavljaju u Beloj kući i Pentagonu, zvaničnik administracije je upozorio da ima dosta posla koji treba da se uradi pre nego što bilo koja raketa zaista stigne do Ukrajine, uključujući i uveravanje da postojeći kijevski avioni iz sovjetske ere i njegovi sveže isporučeni F-16 mogu lansirati raketu na ciljeve udaljene više od 230 milja.

Pentagon već radi sa Ukrajinom na tim tehničkim pitanjima, rekla su dvojica ljudi.

JASSM su SAD retko koristile u borbi i delili su ga sa samo nekolicinom bliskih saveznika.

Dok se razgovori nastavljaju u Beloj kući i Pentagonu, zvaničnik administracije je upozorio da ima još mnogo posla koji treba da se uradi pre nego što bilo koja raketa stigne do Ukrajine, uključujući obezbeđivanje da sovjetski avioni u Kijevu i nedavno isporučeni F-16 mogu lansirati raketu. po ciljevima

Prema rečima dvojice sagovornika, Pentagon već radi sa Ukrajinom na ovim tehničkim pitanjima.

Ukrajina već poseduje i vazdušne i kopnene rakete koje su obezbedile SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, a koje mogu da dostignu skoro 200 milja od tačke lansiranja, ali ograničenja za upotrebu raketa unutar Rusije za sada ostaju na snazi.