Euleks formira novu policijsku jedinicu za nadzor mosta na Ibru

Euleks formira novu policijsku jedinicu za nadzor mosta na Ibru

Misija Euleks je danas saopštila da je formirala novu policijsku jedinicu za praćenje situacije oko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Ova jedinica će sprovoditi redovne mobilne izviđačke patrole 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, uključujući blizinu mosta, ali se naglašava da Euleks nema statično obezbeđenje na samom mostu.

Saopštenje dolazi u kontekstu najava iz Prištine da bi most na Ibru, koji povezuje severni i južni deo Kosovske Mitrovice, mogao biti ponovo otvoren danas ili sutra. Zamenik ministra za infrastrukturu privremenih institucija u Prištini, Hisen Durmiši, izneo je preliminarni izveštaj o stabilnosti mosta, u kojem se navodi da je most „stabilan, izdržljiv i funkcionalan“, te da može da se koristi bez ikakvih ograničenja.

Most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo, gde žive Albanci, i severni deo, gde je 95% stanovništva srpske nacionalnosti. U prošlosti je bilo pokušaja upada Albanaca u severni deo grada preko ovog mosta, što je dovelo do sukoba, a most je trenutno pod zaštitom italijanskih karabinera iz sastava Kfora.

Vlasti u Prištini najavljuju otvaranje mosta, dok se EU, OEBS, Euleks, Kfor i SAD protive ovom potezu, naglašavajući da bi otvoranje mosta trebalo da bude deo dijaloga između Beograda i Prištine uz posredstvo EU.