Žalba na slučaj dopinga američkog sprintera: „Kolateralna šteta“ u globalnoj borbi protiv dopinga?

Žalba na slučaj dopinga američkog sprintera: „Kolateralna šteta“ u globalnoj borbi protiv dopinga?

Slučaj američkog sprintera Erriona Knightona, koji je optužen za doping zbog prisustva zabranjenog leka Trenbolon u njegovom organizmu, dobija novu dimenziju. Atletska jedinica za integritet (AIU) podnela je žalbu na odluku američke antidoping agencije (USADA), koja je prethodno oslobodila Knightona krivice, navodeći da je pozitivni test rezultat kontaminacije mesa koje je sprinter konzumirao.

Knighton je izjavio da je kontaminacija nastala izvoljskog repa kupljenog u pekari u centralnoj Floridi. Iako je USADA oslobodila Knightona, omogućivši mu da se takmiči na Olimpijadi u Parizu, gde je završio na četvrtom mestu u trci na 200 metara, AIU je odlučila da uloži žalbu, što je izazvalo dodatne tenzije.

Najtonov advokat, Hovard Jacobs, izrazio je zabrinutost da bi njegov klijent mogao biti „kolateralna šteta“ u širem sukobu između USADA-e i globalnih antidoping vlasti, uključujući Svetsku antidoping agenciju (VADA) i kineske vlasti. Jacobs je istakao da bi Knighton mogao biti pogođen kao rezultat sve većih tenzija u globalnoj antidoping borbi.

Nezavisno arbitražno veće prethodno je presudilo u korist Knightona, smatrajući da je mala količina leka u njegovom organizmu mogla biti rezultat kontaminacije mesa. Odluka AIU da uloži žalbu dolazi u trenutku kada su odnosi između USADA-e i VADA-e napeti zbog postupanja sa slučajevima dopinga, uključujući one koji se odnose na kineske sportiste.

Slučaj se dodatno komplikuje zbog javnih kritika na račun VADA-e zbog njenog postupanja u slučaju 23 kineska plivača pozitivnih na zabranjeni lek za srce, koji su nastavili da se takmiče na Olimpijadi u Parizu. Ove tenzije su dodatno pogoršane nedostatkom transparentnosti u vezi sa tim slučajem.

USADA je reagovala na žalbu iz AIU-a, naglašavajući razliku između načina na koji je tretiran slučaj Knighton i pristup VADA-e prema slučajevima plivanja u Kini. Izvršni direktor USADA-e, Travis Tygart, objašnjava da je slučaj Knighton tretiran u skladu sa strogim pravilima, dok je pristup VADA-e izazvao kritike zbog nedostatka javnih informacija i transparentnosti.