NASA-in rover Perseverance kreće na izazovan uspon ka vrhu kratera Jezero

NASA-in rover Perseverance kreće na izazovan uspon ka vrhu kratera Jezero

NASA-in Mars rover Perseverance spreman je za novi izazov: uspon zapadnim obodom kratera Jezero. Nakon 2½ godine istraživanja dna kratera i delte reke, rover će krenuti na ovu ambicioznu misiju koja će verovatno uključivati najstrmije i najizazovnije terene koje je do sada istraživao. Uspon je planiran za početak nedelje od 19. avgusta i označiće početak pete naučne kampanje misije.

Tokom prethodnih kampanja, rover je prikupio 22 kamena jezgra i prešao više od 18 neasfaltiranih milja. Prema Artu Tompsonu iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon, rover je u odličnom stanju i spreman za novu fazu istraživanja. Naučni tim se fokusira na dve ključne oblasti na vrhu kratera: „Pico Turkuino“ i „Hitch Hazel Hill“.

Pico Turkuino sadrži drevne frakture koje mogu biti rezultat hidrotermalne aktivnosti u prošlosti, dok Hamamelis pokazuje slojevite materijale koji datiraju iz vremena kada je Mars imao drugačiju klimu. Nedavni uzorci stene „Cheiava Falls“ otkrili su hemijske potpise koji ukazuju na prisustvo tekuće vode u prošlosti.

Rover je tokom misije prikupio jedine sedimentne stene izvan Zemlje, koje su važne za razumevanje prošle prisutnosti tekuće vode na Marsu. Studija objavljena 14. avgusta u AGU Advances beleži 10 stenskih jezgara prikupljenih iz sedimentnih stena u drevnoj marsovskoj delti, pružajući važne uvide u potencijalno nastanjive drevne okolnosti na Marsu.

Kako bi stigao do vrha kratera, Perseverance će koristiti automatsku navigaciju da minimizira rizike i izbegne teren sa nagibima većim od 30 stepeni. Planirano je da rover postigne oko 300 metara nadmorske visine pre nego što stigne na ivicu kratera, na lokaciji nazvanoj „Aurora Park“. Ova faza misije će omogućiti roveru da započne sledeći deo istraživanja, otkrivajući još više o geološkoj istoriji Marsa.

Sa svakim novim uzorkom i otkrićem, misija Perseverance donosi dragocene podatke koji bi mogli preokrenuti naše razumevanje Marsa i njegove prošlosti.