Vučić: Niko neće ništa da radi dok se ne budemo uverili da će nam deca biti zdrava

Vučić: Niko neće ništa da radi dok se ne budemo uverili da će nam deca biti zdrava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Malom Zvorniku tokom razgovora sa građanima o projektu „Jadar“, da niko neće da uradi bilo šta po tom pitanju dok se ne budemo uverili da će nam deca biti zdrava i da će nam priroda biti zdrava.

„Pa tek onda da razmišljamo o onome što je zarada. Jer zarada nikada nije bila i ne može da bude važnija od zdravlja. I nikome ne sme da bude važnija“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja građana u Malom Zvorniku. On je tako odgovorio na pitanje naučnog savetnika Sanje Sakan, zaposlene u Centru izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjerstvo životne sredine, koji pripada Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, a koja je pitala o zdravstvenim apsektima koji prate projekat „Jadar“.

Na njenu konstataciju da nigde u svetu ne postoji rudnik gde se eksploatacija litijuma odigrava u naseljenom mestu, Vučić je odgovorio da ipak postoje, navodeći kao primer Finsku, gde postoji otvoreni kop.

Sakan je navela da je najveći problem što je litijum u jadarskom kraju silikat i jako vezan za rudu i da su potrebne jake kiseline da bi se odvojio, na šta je Vučić rekao da sumporna kiselina jeste opasna materija, ali da je država dogovarala da napravi specijalnu prugu samo za dovoženje takvih materija koja bi išla van grada. Podsetio je da se sumporna kiselina koristi svuda u privredi.