Napetosti u Kašmiru: Indija pojačava vojnu prisutnost nakon povećanih militantnih napada

Napetosti u Kašmiru: Indija pojačava vojnu prisutnost nakon povećanih militantnih napada

Na udaljenim Himalajima, desetine hiljada indijskih vojnika čvrsto bdiju duž visoko militarizovane linije kontrole koja deli region Kašmir između Indije i Pakistana. Teren je težak, a vreme nepovoljno dok vojnici prolaze kroz vežbe protiv pobunjenika i taktičke vežbe nakon meseci smrtonosnih napada u spornom regionu.

Vlasti izveštavaju da je nasilje u Kašmiru značajno opalo od 2019. godine, kada je indijska vlada ukinula poluautonomiju regiona i stavila ga pod direktnu federalnu kontrolu. Međutim, poslednjih meseci došlo je do naglog porasta militantnih napada na vladine snage, posebno u južnom delu Džamua, regionu sa hinduističkom većinom koji je ranije doživeo relativan mir tokom tri decenije pobune protiv vladavine Nju Delhija.

U nizu napada prošlog meseca poginulo je 14 vojnika, što je izazvalo zabrinutost zbog povratka militantnih snaga u to područje. Broj civilnih žrtava u Džamuu dostigao je 12 u prvih šest meseci ove godine, što je jednako broju za celu prethodnu godinu.

U odgovoru na eskalaciju nasilja, indijska vojska je pojačala patrole i operacije protiv pobunjenika. Rasporedila je dodatne trupe, uključujući stotine iz specijalnih snaga, i postavila nove položaje i kampove. Dronovi, helikopteri i psi tragači takođe su dovedeni kako bi pomogli u borbi protiv militanata na neravnom terenu.

Militanti u delu Kašmira koji kontroliše Indija bore se protiv vladavine Nju Delhija od 1989. godine. Indija tvrdi da su militanti teroristi koje podržava Pakistan, dok Pakistan negira ove optužbe i većina stanovnika Kašmira smatra ovu borbu legitimnom za slobodu. Sukob je do sada odneo desetine hiljada života među civilima, pobunjenicima i vladinim snagama.

Indija i Pakistan, koji polažu pravo na celokupan Kašmir, delili su teritoriju otkako su vodili rat oko nje ubrzo nakon sticanja nezavisnosti od britanske kolonizacije u avgustu 1947. Pakistan je u sredu proslavio 77. dan nezavisnosti, dok Indija obeležava ovaj događaj u četvrtak.