Novi pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa suočeni sa preprekama

Novi pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa suočeni sa preprekama

Međunarodni posrednici nadaju se da će pokrenuti zaustavljene pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa novom rundom pregovora koja je zakazana za četvrtak. Ova runda pregovora dolazi nakon više od dva meseca razmatranja međunarodnog predloga koji bi mogao da okonča 10-mesečni rat i oslobodi oko 110 talaca još uvek zarobljenih u Gazi.

Iako su pregovori počeli u pokušaju da se postigne dogovor, izgleda da su šanse za uspeh male. Indirektni razgovori nisu značajno napredovali, a Hamas još uvek nije jasno stavio do znanja da li će učestvovati u novoj rundi.

U međuvremenu, borbe u Gazi se nastavljaju, a strah od širenja sukoba na regionalnom nivou, uključujući mogućnost uključivanja Irana i Hezbolaha, dodatno komplikuje situaciju. Ubistvo najvišeg lidera Hamasa u Teheranu u očiglednom izraelskom napadu dodatno je pogoršalo situaciju.

Predloženi sporazum o prekidu vatre, koji je američki predsednik Džo Bajden opisao kao „mapu puta“ ka trajnom primirju, uključuje tri faze. Prva faza obuhvata potpuni prekid vatre i oslobađanje određenog broja talaca u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika. Druga faza uključuje daljnje pregovore o oslobađanju preostalih talaca i potpuno povlačenje Izraela iz Gaze, dok treća faza predviđa rekonstrukciju Gaze.

Međutim, dodatni zahtevi koje je Izrael postavio, uključujući kontrolu nad granicom i pravo veta na oslobađanje zatvorenika, kao i nedavni napadi na visokog komandanta Hezbolaha, dodatno su zakomplikovali pregovore. Izrael i Hamas nastavljaju da se udaljavaju, dok borbe i regionalni sukobi dodatno otežavaju postizanje dogovora.