Japanci zabrinuti i zbunjeni nakon prvog upozorenja o megatresu

Japanci zabrinuti i zbunjeni nakon prvog upozorenja o megatresu

Japan je prošle nedelje izdao svoje prvo „upozorenje o megatresima“ nakon snažnog zemljotresa magnitude 7,1 koji je pogodio jugoistočnu obalu glavnog ostrva Kjušu. Iako ovaj zemljotres nije izazvao smrtne slučajeve ili ozbiljnu štetu, upozorenje je izazvalo široku konfuziju i zabrinutost među stanovnicima zemlje, koja je poznata po svojoj otpornosti na zemljotrese.

Japanska meteorološka agencija (JMA) izdala je upozorenje nakon što je zaključila da je zemljotres povećao verovatnoću da će doći do još jednog velikog zemljotresa u koritu Nankai, sa verovatnoćom od 70-80% u narednih 30 godina. Međutim, JMA je naglasila da ovo upozorenje ne predviđa kada ili gde bi se taj megatres mogao dogoditi, već služi kao poziv na povećanu pripravnost.

Nankai korito je podmorski rov duž pacifičke obale Japana, gde se Filipinska morska ploča povlači prema Evroazijskoj ploči, što može izazvati megatres i cunami. Poslednji veliki zemljotres u ovom području dogodio se 1946. godine, sa magnitudom od 8,0 i smrtnim ishodom za više od 1.300 ljudi.

U odgovoru na upozorenje, japanski premijer Fumio Kišida otkazao je planiranu posetu Centralnoj Aziji kako bi predvodio vladin odgovor i obezbedio preventivne mere. Agencija za upravljanje požarima i katastrofama naložila je opštinama u opasnosti da preispitaju svoje planove evakuacije.

U međuvremenu, stanovnici širom Japana izražavaju zabrinutost i zbunjenost. Neki su otkazali putovanja i kupili hitne potrepštine, dok su drugi suočeni s izazovima u svakodnevnim aktivnostima. Hoteli i odmarališta u regiji Šikoku revidirali su svoje postupke evakuacije, a željezničke kompanije su smanjile brzinu vozova iz predostrožnosti.

Stručnjaci JMA su izjavili da do sada nisu pronašli nikakve abnormalne seizmičke aktivnosti koje bi ukazivale na neposredan megatres, ali su upozorili da je važno ostati spreman i informisan.