Andrej Pivovarov, oslobođeni ruski disident, započinje novi život u Nemačkoj nakon tri godine zatvora

Andrej Pivovarov, oslobođeni ruski disident, započinje novi život u Nemačkoj nakon tri godine zatvora

Nakon više od tri godine zatvora, ruski opozicioni političar Andrej Pivovarov, koji je najveći deo kazne proveo u potpunoj izolaciji, oslobođen je 1. avgusta 2024. godine u okviru istorijske razmene zatvorenika između Istoka i Zapada. Pivovarov, koji je uhapšen u maju 2021. godine i optužen za aktivnosti u ime „nepoželjne organizacije,“ sada se nastanjuje u Nemačkoj, gde se ponovo sastao sa suprugom Tatjanom Usmanovom.

Pivovarov je proveo više od tri godine u Kaznenoj koloniji br. 7 u Kareliji, poznatoj po surovim uslovima, gde je bio izolovan od drugih zatvorenika i suočen sa strogo nadziranim pravilima. Tokom boravka u zatvoru, Pivovarov je koristio različite mentalne strategije za preživljavanje, uključujući računanje preostalog vremena i čuvanje pisama podrške.

Njegova oslobađanja deo je šire razmene zatvorenika koja uključuje i povratak disidenata u Rusiju. Usmanova, koja je preselila u Letoniju tokom njegovog zatvora, sada se suočava sa neizvesnošću dok se oboje prilagođavaju novom životu u Nemačkoj. Pivovarov planira da nastavi svoje političke aktivnosti i da pokaže da razmena zatvorenika nije bila uzaludna.