UN kritikovao venecuelanske izbore zbog nedostatka transparentnosti, bezbednosne snage uhapsile od 2.000 ljudi

UN kritikovao venecuelanske izbore zbog nedostatka transparentnosti, bezbednosne snage uhapsile od 2.000 ljudi

Panel stručnjaka Ujedinjenih nacija izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nedavne predsedničke izbore u Venecueli, navodeći da im nedostaje „osnovna transparentnost i integritet“. Četvoročlani tim UN poslat od strane generalnog sekretara Antonija Gutereša, koji je boravio u Karakasu više od mesec dana pre izbora, kritikovao je Nacionalni izborni savet (CNE) zbog kršenja lokalnih pravila i proglašenja predsednika Nikolasa Madura pobednikom bez dostupnih tabelarnih rezultata sa svih biračkih mesta.

Prema izveštaju, CNE nije pružio potpune rezultate sa svih 30.000 biračkih mesta, što je uticalo na poverenje birača u rezultate. Pored toga, UN stručnjaci su primetili da, iako opozicija tvrdi da je njen kandidat Edmundo Gonzalez pobedio Madura, zapisnici o glasanju objavljeni na internetu izgledaju autentično.

Ministar spoljnih poslova Venecuele osudio je izveštaj Karter centra, optužujući ga za širenje američkog „imperijalizma“, dok su snage bezbednosti u zemlji uhapsile više od 2.000 ljudi zbog demonstracija protiv Madura ili sumnje u njegove tvrdnje o pobedi.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava, Volker Turk, izrazio je zabrinutost zbog proizvoljnih hapšenja i upotrebe sile u Venecueli, apelovao na „hitno puštanje svih proizvoljno privedenih osoba i garantovanje pravičnog suđenja“. Dodao je da se „ne smeju ponoviti nesrazmerne upotrebe sile“ od strane vlasti.

Opozicija planira demonstracije u subotu kako bi povećala pritisak na Madura da prizna poraz i pregovara o političkoj tranziciji. Opoziciona liderka Marija Korina Mačado, koja je imenovala Edmunda Gonzalesa za svog zamenika, upozorila je na moguću dugotrajnost političke krize u zemlji.

Međunarodni krivični sud je takođe izjavio da „aktivno prati“ događaje u Venecueli, dok se situacija nastavlja razvijati.