Evropska komisija nije bila konsultovana pre nego što je Breton poslao preteće pismo Elonu Masku

Evropska komisija nije bila konsultovana pre nego što je Breton poslao preteće pismo Elonu Masku

Evropska komisija saopštila je da komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton nije konsultovao ni predsednicu Ursulu fon der Lajen niti druge komesare pre nego što je poslao preteće pismo Elonu Masku, uoči njegovog razgovora sa američkim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom.

Bretonovo pismo insinuiralo je da Musk ima obavezu da cenzuriše potencijalno „štetni sadržaj“ na platformi X, prethodno poznatoj kao Tviter. Prema portparolu Evropske komisije, formulacija i tajming pisma nisu bili koordinisani sa predsednicom niti sa ostalim komesarima.

Izvori bliski Bretonu navode da je pismo bilo u pripremi neko vreme, ali da je događaj sa Trampom poslužio kao okidač za njegovo objavljivanje. Musk je reagovao koristeći mem iz komedije „Tropski grmljavini“ kao odgovor na Bretonovo pismo, dok je Trampova kampanja optužila EU za pokušaj mešanja u američke izbore.

Zvaničnici EU izrazili su želju da izbegnu bilo kakvo mešanje u izbore, naglašavajući važnost primene Zakona o digitalnim uslugama (DSA) bez političkih motiva. Breton je prethodno najavio nameru Evropske komisije da kazni X ako se ne uskladi sa ograničenjima „govora mržnje“ i „dezinformacija“, na šta je Musk odgovorio da se raduje javnoj raspravi na sudu kako bi se otkrila istina.

Musk je kupio Tviter u oktobru 2022. godine, izražavajući nezadovoljstvo zbog cenzure na platformi društvenih medija.