Nemačka beleži veliki porast slučajeva virusa plavog jezika

Nemačka beleži veliki porast slučajeva virusa plavog jezika

Nemačka je ove godine zabeležila drastičan porast slučajeva virusa plavog jezika, sa 1.885 izbijanja serotipa 3 (BTV-3) od početka 2024. godine, saopštile su vlasti. U poređenju sa samo 23 epidemije tokom cele 2023. godine, trenutni broj ukazuje na ozbiljnu situaciju.

Institut Fridrih Lefler, najveći nemački centar za istraživanje bolesti životinja, izvestio je da se broj izbijanja može povećati na preko 2.000 već do četvrtka. Portparolka instituta je napomenula da je od početka jula ove godine zabeležen značajan talas novih slučajeva na farmama sa osetljivim životinjama.

Virus plavog jezika je nezarazna virusna bolest koju prenose insekti, a pogađa preživare poput krava i ovaca, ali ne utiče na svinje ili konje. Iako nije opasan za ljude, može izazvati ozbiljne simptome kod životinja, uključujući visoku temperaturu, čireve u ustima i otečene glave.

U Nemačkoj, podrška poljoprivrednicima u borbi protiv ove bolesti putem vakcinacije je neujednačena, jer odgovornost leži na lokalnim vlastima u 16 saveznih država. Prvo izbijanje BTV-3 u zemlji registrovano je 12. oktobra 2023. godine, a kasnije epidemije su se koncentrisale u zapadnim i centralnim delovima Nemačke, uključujući Severnu Rajnu-Vestfaliju, Rajnu-Palatinat, Hesen i Donju Saksoniju.

Vlada je izdala hitnu naredbu za privremenu dozvolu za tri vakcine protiv BTV-3, dok čekaju zvanično odobrenje EU. Virus plavog jezika je takođe nedavno pogođao druge evropske zemlje, uključujući Holandiju, Belgiju i Francusku, izazivajući zabrinutost među poljoprivrednicima.

BTV-3 je posebno smrtonosan za ovce i može značajno smanjiti proizvodnju mleka kod krava, upozoravaju stručnjaci iz Instituta Fridrih Lefler.