Huti napali brod u Crvenom moru; napetosti u regionu rastu

Huti napali brod u Crvenom moru; napetosti u regionu rastu

U utorak rano ujutro, brod u južnim delovima Crvenog mora postao je meta napada, za koji se sumnja da su ga izveli jemenski pobunjenici Huti. Ovaj incident je najnoviji u seriji napada povezanih sa sukobom između Izraela i Hamasa.

Napad se dogodio oko 115 kilometara južno od Hodejde, grada pod kontrolom Hutija. Eksplozivna naprava je eksplodirala u blizini broda, ali su „plovilo i posada bezbedni“, izjavili su britanski Pomorski trgovinski centar (UKMTO) i privatna bezbednosna firma Ambrei, koja je zabeležila „dve eksplozije iz blizine“.

Huti još nisu preuzeli odgovornost za napad, što je često slučaj kod njihovih napada, koji ponekad ostaju nepriznati danima. Tokom sukoba, Huti su napali više od 70 plovila, pri čemu su ubijena četiri mornara i zaplenjena ili potopljena neka plovila. Napadi su izazvali značajne poremećaje u pomorskoj trgovini, koja iznosi oko 1 bilion dolara godišnje.

Napadi Huti se dešavaju u kontekstu rastućih regionalnih tenzija, jer Iran razmatra mogućnost uzvratnog napada na Izrael zbog ubistva Hamasovog zvaničnika Ismaila Hanija krajem jula. Ove napetosti su podstakle strah od šireg regionalnog rata na Bliskom istoku.

Sjedinjene Američke Države su odgovorile na rastuće napetosti tako što su poslale udarnu grupu nosača aviona USS Abraham Lincoln brže u region, dok je podmornica sa navođenim raketama USS Georgia takođe upućena u Bliski istok. Pored toga, dodatni borbeni avioni F-22 su stigli u region, a veliki amfibijski jurišni brod USS Wasp, koji nosi borbene avione F-35, trenutno se nalazi u Sredozemnom moru.

Sukobi i napetosti u regionu ostaju visoki, sa stalnim pretnjama i potencijalom za daljnje eskalacije.