Filipini protestuju protiv Kine zbog opasnog susreta iznad Južnog kineskog mora

Filipini protestuju protiv Kine zbog opasnog susreta iznad Južnog kineskog mora

Filipinska vlada je u utorak podnela diplomatski protest protiv Kine nakon što su kineski avioni opasno prišli i ispalili salvu raketa u blizini patrolnog aviona filipinskih vazdušnih snaga iznad Scarborough Shoal-a u Južnom kineskom moru. Ovaj incident predstavlja prvi takav vazdušni susret u poslednje vreme između Pekinga i Manile.

Filipinski vojni načelnik general Romeo Bravner mlađi izjavio je da nije bilo povreda ili štete, ali je osudio kineske akcije koje su mogle imati tragične posledice. „Ako su rakete došle u kontakt sa našim avionom, mogle su uzrokovati ozbiljne posledice“, rekao je Bravner.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Teresita Daza potvrdila je da je Filipini izneli diplomatski protest Kini, dok je predsednik Ferdinand Markos Mlađi osudio kineske akcije kao „neopravdane, nezakonite i nepromišljene“. On je pozvao Kinu da prekine sa provokativnim i opasnim radnjama koje mogu ugroziti bezbednost filipinskog osoblja i destabilizovati regionalni mir.

U odgovoru, Južna komanda kineske narodnooslobodilačke armije je tvrdila da je filipinski avion „nezakonito“ ušao u vazdušni prostor iznad plićaka, što je ometalo njihove vojne aktivnosti. Kina je poslala avione i brodove da identifikuju i prate filipinski avion i upozorila Filipine da prekinu sa „provokacijama“.

Ovaj incident dolazi u vreme kada su Sjedinjene Države, Australija i Kanada izveštavale o sličnim akcijama kineskih vazduhoplovnih snaga u regionu, gde su te zemlje rasporedile snage radi promovisanja slobode plovidbe i preletanja. Kina je kritizovala vojne rasporede SAD i njihovih saveznika u spornom regionu, smatrajući ih prijetnjom regionalnoj bezbednosti.

Pored Kine i Filipina, druge zemlje koje imaju teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru uključuju Brunej, Maleziju, Vijetnam i Tajland. Neprestani sukobi između kineske i filipinske obalske straže, kao i mornaričkih snaga, posebno su se intenzivirali oko Scarborough Shoal-a i Drugi Tomas Shoal-a od prošle godine. Sjedinjene Države su više puta naglasile svoju obavezu da brane Filipine, svog najstarijeg saveznika u Aziji, u slučaju oružanog napada.