Solarne oluje mogle bi doneti slabe aurore širom severne hemisfere

Solarne oluje mogle bi doneti slabe aurore širom severne hemisfere

Solarne oluje koje su počele tokom vikenda mogle bi izazvati slabe šarene aure širom severne hemisfere, uz moguće male prekide u snabdevanju električnom energijom i komunikacijama, saopštili su u ponedeljak svemirski prognostičari.

Sunce je od subote izbacilo najmanje pet jakih solarnih baklji koje sadrže visokoenergetske oblake plazme, što može ometati električne mreže i uticati na GPS signale, prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu SAD (NOAA). Iako su solarne oluje imale potencijal za ozbiljnije probleme, trenutno nisu prijavljeni značajniji prekidi u komunikaciji, rekla je portparol NOAA Erika Grou Cei.

Pomenute solarne oluje su prethodno u maju izazvale zapanjujuće prikaze aurore širom severne hemisfere. Gru Cei je napomenula da, iako se očekuje da će ovaj događaj biti kraći, i dalje bi mogao izazvati slabe aure u delovima SAD-a, uključujući Alabama i severnu Kaliforniju, u ponedeljak uveče.

Trenutni vrhunac Sunčevog magnetnog polja, koji se javlja svakih 11 godina, doprinosi učestalijem nastanku solarnih oluja i aurora.