Najsavremeniji snimci mozga otkrivaju kako neuroni rezonuju

Najsavremeniji snimci mozga otkrivaju kako neuroni rezonuju

Decenijama su istraživači proučavali način na koji mozak obrađuje informacije, posebno kako različite oblasti mozga sarađuju kako bi formirale koherentnu celinu. Nedavna studija sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornije u San Dijegu istražila je sinhronizaciju neurona u mozgu tokom čitanja, pružajući nova saznanja o ovom procesu. Ovi nalazi, objavljeni u časopisu Nature Human Behavior, predstavljaju korak napred u razumevanju aktivnosti mozga u vezi sa svesti.

Profesor Eric Halgren, sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, istakao je da je pitanje kako mozak pretvara informacije u svest jedno od ključnih neodgovorenih pitanja u neuro-naukama. Njihova istraživanja podržavaju ideju da se ova transformacija ostvaruje kroz sinhronizaciju različitih oblasti mozga.

Koncept „ko-repliciranja“, tj. sinhronizacije različitih delova mozga, smatra se ključnim za formiranje koherentnog razumevanja informacija. Prethodna istraživanja su pokazala da se ovaj proces dešava kako u hipokampusu, delu mozga zaduženom za sećanja kod glodara, tako i u cerebralnom korteksu kod ljudi.

Da bi istražili ovaj fenomen na mehaničkom nivou, tim istraživača je sproveo studiju fokusiranu na aktivnost pojedinačnih neurona u različitim delovima korteksa tokom ovog procesa. Ova studija je otkrila važnost sinhronizacije neurona u mozgu kako bi se efikasno obrađivale informacije.

Kroz korišćenje intrakranijalne elektroencefalografije (EEG) skeniranja, istraživači su mogli da dublje prouče aktivnost mozga kod pacijenata sa epilepsijom. Rezultati su ukazali na to da postoji sinhronizacija između različitih delova mozga tokom procesa čitanja, posebno kada je reč o prepoznavanju pravih reči.

Ovi nalazi imaju potencijalne implikacije na polje lečenja neuroloških i psihijatrijskih poremećaja kao što je šizofrenija, gde su poremećaji u integraciji informacija ključni. Razumevanje ovih procesa u zdravom mozgu može olakšati identifikaciju metoda za reintegraciju uma kod osoba sa ovim poremećajima.

U širem kontekstu, ova studija otvara nova vrata za razumevanje veze između funkcije mozga i ljudskog iskustva. Proučavanjem načina na koji neuroni mozga rade zajedno, istraživači se nadaju da će dobiti dublji uvid u prirodu svesti i ljudskog postojanja.