Reumatoidni artritis povezan sa većim rizikom od raka pluća

Reumatoidni artritis povezan sa većim rizikom od raka pluća

Reumatoidni artritis (RA) je povezan sa značajno povećanim rizikom od raka pluća, prema studiji objavljenoj na internetu 28. jula u Arthritis & Rheumatologi.

Rebecca T. Brooks, MD, sa klinike Maio u Rochesteru, Minesota, i kolege su procenili rizik od raka pluća kod ljudi sa RA i RA-intersticijskom bolešću pluća (ILD). Analiza je uključila 72.795 pacijenata Uprave za zdravstvo veterana sa RA i 633.937 odgovarajućih osoba koje nisu RA.

Istraživači su otkrili da je RA nezavisno povezan sa povećanim rizikom od raka pluća (prilagođeni odnos opasnosti [aHR], 1,58), koji je postojao kod nikad nepušača (aHR, 1,65) i incidentnog RA (aHR, 1,54).

Prevalentni RA-ILD (757 pacijenata) bio je snažnije povezan sa rizikom od raka pluća (aHR, 3,25) nego RA bez ILD (aHR, 1,57) u poređenju sa kontrolama bez RA. Rezultati su bili slični i za preovlađujući i za incidentni RA-ILD (RA-ILD naspram ne-RA: aHR, 2,88).

„RA je bila povezana sa > 50 procenata povećanim rizikom od raka pluća, a RA-ILD je predstavljao posebno visoko rizičnu grupu sa približno trostruko povećanim rizikom“, pišu autori. „Povećan nadzor raka pluća u RA, a posebno RA-ILD, može biti korisna strategija za smanjenje tereta koji predstavlja vodeći uzrok smrti od raka.“