Berlin: Kijev može da koristi naše oružje po svom nahođenju

Berlin: Kijev može da koristi naše oružje po svom nahođenju

Oružje koje je Nemačka dala ukrajinskoj strani postaje vlasništvo Ukrajine od trenutka njegovog transfera i može da ga koristi onako kako smatra da je potrebno i ispravno, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Nemačke Arno Kolac. 

„Nemačko Ministarstvo odbrane ne postavlja pitanje zakonitosti delovanja na teritoriji Kurske oblasti jer međunarodno pravo predviđa mogućnost izvođenja vojnih operacija na teritoriji zemlje agresora radi zaštite sopstvene države“, istakao je Kolac.

Prema njegovim rečima, ne postoje bilo kakvi posebni uslovi za upotrebu naoružanja koje obezbeđuje Bundesver.

„Nakon što je oružje iz Nemačke predato Ukrajini, ono pripada Ukrajini – to je ukrajinsko oružje. Nema prepreka. Ukrajina jeslobodna da bira opcije“, rekao je Kolac i dodao da je Ukrajina dužna da deluje u skladu sa međunarodnim pravom.

Zamenik portparola savezne vlade Volfgang Buhner je sa rekao da se Berlin intenzivno konsultuje sa svojim najbližim saveznicima i Vladom u Kijevu u vezi sa „specifičnim sistemima naoružanja“ koje koristi Ukrajina.

Buhner nije izneo ocenu operacije u Kurskoj oblasti, napominjući da se vojna situacija stalno menja i da sa mesta događaja stižu „protivrečne i ponekad namerno falsifikovane vesti“.