Minsk: Oboreni ukrajinski dronovi puni NATO elektronike

Minsk: Oboreni ukrajinski dronovi puni NATO elektronike

Ministarstvo odbrane Belorusije objavilo je snimak olupine ukrajinskih dronova koji su oboreni u njegovom vazdušnom prostoru ranije ove nedelje.

Video, koji je objavljen na Telegramu, pokazuje ugljenisane metalne delove onoga što izgleda kao krilo i delove trupa drona razbacane po šumovitom području. Beloruska vojska nije precizirala koji tipovi bespilotnih letelica su presretnuti. Neki od dronova su na kraju stigli do Rusije, gde su kasnije oboreni u blizini grada Jaroslavlja.

Prema pisanju beloruskih medija, bespilotne letelice su bile punjene različitom NATO elektronikom i opremom, uključujući aktivnu antenu američke proizvodnje i belgijski navigacioni sistem. „Izgleda da je oborene dronove sastavila [Ukrajina] zajedno sa inženjerima NATO-a“, javila je beloruska novinska agencija Belta.

Ni Kijev ni njegovi zapadni pristalice do sada nisu komentarisali incident. Minsk je pozvao privremenu otpravnicu poslova Kijeva Olgu Timuš zbog ovog pitanja kako bi izrazio protest. Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da bi takve akcije Ukrajine mogle dovesti do dalje eskalacije i zahtevalo od Kijeva da spreči takve incidente u budućnosti.

Ministarstvo je takođe navelo da bi dalje prisustvo ukrajinskih diplomata u Belorusiji moglo biti ugroženo ako ne budu u mogućnosti da utiču na politiku Kijeva kada je reč o takvim „provokacijama“.

Ministarstvo odbrane Belorusije je u nedelju takođe saopštilo da raspoređuje tenkovske jedinice na ukrajinskoj granici u svetlu incidenta sa dronom. Lukašenko je takođe naredio da se pojača vojno prisustvo na ukrajinskoj granici. Kijev je sugerisao da je nagomilavanje imalo za cilj da skrene pažnju Ukrajine sa njenog upada u rusku Kursku oblast.

Belorusija nikada nije direktno učestvovala u sukobu Moskve i Kijeva. Međutim, na početku ruske vojne kampanje u februaru 2022. dozvolila je ruskoj vojsci da koristi njenu teritoriju za pokretanje ofanzive na Kijev. Odnosi između dva suseda su od tada zategnuti.