Šumer kaže da će raditi na blokiranju svakog pokušaja u Senatu da značajno smanji budžet CDC-a

Šumer kaže da će raditi na blokiranju svakog pokušaja u Senatu da značajno smanji budžet CDC-a

Najviši demokrata u Senatu izneo je planove da spreči veliko smanjenje budžeta Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, upozoravajući na potencijalnu štetu po javnost. Lider većine u Senatu, Čak Šumer iz Njujorka, izjavio je za Asošijeted pres da će blokirati usvajanje zakona koji bi uključivao smanjenje ovog budžeta.

Predlozi zakona u Predstavničkom domu sadrže planirano smanjenje CDC budžeta za 1,8 milijardi dolara, što je oko 22% manje nego prethodno, što bi imalo negativan uticaj na javno zdravlje. Republikanci su takođe podržali napore koji bi rezultirali značajnim smanjenjem programa koji se bave prevencijom povreda od vatrenog oružja i predoziranjem opioidima.

Komisija za aproprijacije u Predstavničkom domu, koja je pod vođstvom republikanaca, usvojila je ovu meru na stranačkom glasanju u julu.

Šumer ističe da bi ovakvo smanjenje moglo izazvati haos u finansiranju bezbednosti hrane i osnovnih operacija. Posebno je naglasio ulogu CDC-a u trenutnoj epidemiji trovanja hranom listerijom, koja je rezultirala smrću najmanje tri osobe i obolevanjem više od 40 drugih.

Smanjenje od 22% budžeta CDC-a tokom epidemije listerije, kako je naglasio Šumer, predstavlja ozbiljnu zabrinutost.

Opoziv proizvoda zbog prisustva listerije obuhvatio je više od 70 proizvoda, kao što su džigerica, šunka, goveđa salama i bolonja, proizvedeni u fabrici u Virdžiniji.

Ukoliko ovakav predlog prođe, celokupan sistem bezbednosti hrane u nadležnosti savezne vlade bi bio ugrožen, što je, prema rečima Šumera, poražavajuće. On je naglasio da Senat neće podržati ovakav smanjeni budžet.